Index Vakbarát Hírportál

A korlátozások feloldásával kitiltják az autókat London fontosabb utcáiról

2020. május 15., péntek 16:30

Sadiq Khan, London polgármestere pénteken jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások feloldásával párhuzamosan London egyes részeiről kitiltják az autósforgalmat, csak gyalogosok és biciklisek közlekedhetnek majd azokon a szakaszokon, írja a Guardian. Az intézkedés London több, fontosabb utcáját érint, többek között a London Bridge-t és a népszerű Shoreditch negyedet összekötő utcát, a London Bridge-re és a Waterloo-hídra is tilos lesz felhajtaniuk a buszoknak és az autóknak. Az utcák lezárását hat hét alatt kívánja végrehajtani a városvezetés. 

Szakértők szerint kulcsfontosságú lesz, hogy a korlátozások feloldása után az emberek ne a zsúfolt tömegközlekedési eszközöket használják a munkába járásra, mert a buszokon és a metrón lehetetlen biztonságos távolságot tartani. 

Sadiq Khan szerint a járvány történetének legnagyobb kihívása elé állította a londoni tömegközlekedést. 

Hatalmas erőfeszítéseket kíván meg a londoniaktól, hogy betartsák a távolságtartásra vonatkozó előírásokat az enyhítések után. 

A londoni polgármester szerint olyan alacsonya kell tartaniuk a tömegközlekedést használók számát, amilyen alacsonyan csak lehet. Az sem megoldás, hogy emberek az autóikat használják inkább, mert az növelné a légszennyezettséget és bedugulnának az utak, mondta. A lezárások mellett a város egyes részein megemelték az útdíjat, amire az adott zónába való behajtás után fizetniük az autósoknak.  Elismerte, hogy lesznek ellenzői az intézkedéseknek, de szerinte Londonnak nincs más választása, ha a város versenyképes akar maradni, és a lakói biztonságos körülmények között akarnak utazni.  A Guardian cikke megemlíti, hogy a világon több nagyvárosban hoztak hasonló intézkedéseket a járvány nyomán. Budapesten a VI. és a VII. kerület próbálkozott hasonló lezárásokkal május elején. 

Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogyan tervezik a következő hetekben feloldani a korlátozásokat. Három lépcsős tervet vázolt fel,  már szabadon lehet a parkokban üldögélni, autóval közlekedni, aktív testmozgást végezni a szabadban, természetesen a távolságtartási rendelkezések betartásával. Június 1. után talán elkezdődhet a boltok újranyitása és az általános iskolások visszatérhetnek az iskolákba. A rendszer harmadik lépése az lehet, hogy július elején megnyitnak az éttermek, mozik, és egyéb szolgáltatások.

Az újabb enyhítések bevezetése a járványügyi statisztikák alakulásától függ, Johnson arra kérte a briteket, hogy továbbra is legyenek éberek, és aki teheti, ezentúl is maradjon otthon. Az Egyesült Királyságban 233 ezren fertőződtek meg koronavírussal, az aktív esetek száma még meghaladja a 76 ezret, a halálos áldozatok száma pedig a 33 ezret. 

Rovatok