Index Vakbarát Hírportál

Norvégia augusztus közepéig fenntartja az utazási korlátozásokat

2020. május 15., péntek 16:53

Erna Solberg norvég miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Norvégi valószínűleg augusztus 20-ig fenntartja a koronavírus-járvány miatt hozott ki- és beutazási korlátozásokat, írja az MTI.

Ezzel hivatalosan nyár végéig nem ajánlott külföldre utazniuk a norvégoknak, aki mégis kiutazik, annak tíz napra karanténba kell vonulnia visszautazása után, illetve nem kapnak belépési engedélyt azok, akik nem a skandináv országban élnek vagy dolgoznak.

A kormányfő azt javasolta a lakosságnak, hogy idén nyaraljon belföldön, hozzátéve, hogy június 15-től a kormány enyhíteni fog a skandináv országokba való utazás korlátozásain, július 20-tól pedig további európai országok bővülhet a lista.

Norvégiában a pénteki adatok szerint 8175 koronafertőzést regisztráltak, a vírus következtében összesen 232-en haltak meg. Norvégiában április 20-án újra megnyitották az óvodákat, majd egy héttel később az általános iskolákat. A nyitás ugyanakkor szigorú egészségbiztonsági előírások mellett indult: a gyerekeket kis létszámú csoportokba osztották, távolságot kell tartaniuk egymástól, rendszeresen kezet mosnak, a tanórákat pedig amennyire lehet, a szabadban tartják. Az adatok azt mutatják, hogy az oktatás újraindulása nem rontott a norvég járványügyi adatokon. 

Rovatok