Index Vakbarát Hírportál

Szlovéniában hivatalosan is bejelentették a járvány végét

2020. május 15., péntek 06:04

Hivatalosan is vége van Szlovéniában a koronavírus-járványnak. Ezt a szlovén kormány jelentette be csütörtök este, miután az elmúlt két hétben naponta már kevesebb mint heten fertőzödtek csak meg.

Szlovénia az Európai Unió első tagországa, ahol bejelentették a járvány végét.

Ez persze nem azt jelenti, hogy feloldják az egészségügyi intézkedéseket és a korlátozásokat, de a határok nagy részét megnyitják az EU-állampolgárok részére.

Fontos változás, hogy a kormányhatározat hatbályba lépése után nem kell hét napra karanténba vonulni, miután egy EU-s állampolgár belép az országba. Az unión kívüli országokból érkezőkre viszont nem vonatkozik ez a szabály, nekik ezután is két hétre karanténba kell vonulniuk.

Az Ausztriával közös határszakaszon 19 határállomáson keresztül, ellenőrzés mellett közlekedhetnek majd az uniós állampolgárok, az Olaszországgal közös határszakaszon kilenc, a Magyarországgal közös szakaszon pedig öt ilyen átkelő lesz. Továbbra is lesznek olyan határátkelőhelyek, ahol csak a határ térségében lakók, az ingázók és a helyi földtulajdonosok mehetnek át.

AZ ORSZÁGBA LÉGI ÚTON HÁROM REPÜLŐTÉREN, TENGERI ÚTON PEDIG KÉT KIKÖTŐN KERESZTÜL IS BE LEHET JUTNI.

Továbbra sem léphetnek be Szlovéniába azok, akik a határon közlik, hogy fertőzöttek az új koronavírussal, vagy a betegség tünetei látszanak rajtuk. Ez alól csak azok kivételek, akiknek állandó lakhelye van Szlovéniában, nekik viszont jelentkezniük kell az egészségügyi ellátórendszernél.

Szlovéniában március 12-én jelentették be a járványt, és április 20-án kezdték feloldani a korlátozásokat. Jövő hétfőn kinyithatnak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai.

Jelko Kacin sajtószóvivő arról beszélt a csütörtöki sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint, az intézkedések fokozatos feloldása annak köszönhető, hogy az országban két hete folyamatosan csökken vagy stagnál az új fertőzöttek száma. Hozzátette, arra is fel kell készülni, hogy két lépést tesznek majd hátra, akkor és ott, amikor és ahol a vírus újra felüti a fejét.

A régiós adatokat itt nézheti meg.

Rovatok