Index Vakbarát Hírportál

Élelmiszerkészleteket halmoz Kína egy második járványhullám esetére

2020. május 17., vasárnap 16:36

Kína élelmiszeripari készletek felhalmozására szólította fel a nagykereskedelmi és élelmiszeripari vállalatokat a koronavírus-járvány egy esetleges második hullámára és a nemzetközi beszerzési csatornák fennakadásaira való felkészülésként. A pekingi kereskedelmi minisztérium állami és magán gabonakereskedő vállalatokat és élelmiszeripari vállalatokat is utasított arra, hogy szójabab- és szójaolaj készleteiket mihamarabb töltsék fel.

A Reutersnek az egyik érintett vállalat kereskedője mondta el, hogy a minisztériumi kérés indoklásaként a koronavírus-járvány esetleges második hulláma szerepelt. 

Fennáll a lehetősége a beszállító csatornák leállásának például a behajózó kikötők lezárása miatt újabb fertőzések esetén. Készleteink növelésére és a szokásosnál magasabb szinten tartására kértek fel bennünket. Nem állnak jól a dolgok például Brazíliában.

Brazília Kína legnagyobb szójabab beszállítója, és ha a járvány elszabadul Dél-Amerikában, az a Kínába irányuló nyersanyagszállításokra kiszámíthatatlan hatással lehet. Márciusban több tényező, a nagy esőzések és a járványügyi korlátozások miatt fellépő munkaerőhiány együttes hatására visszaestek Brazília szójabab szállításai, a kínai készletek pedig rekordalacsonyra csökkentek.

A pekingi kereskedelmi minisztérium nem reagált a Reuters megkeresésére.

Rovatok