Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson: Megértem, hogy frusztráltnak érzik magukat

2020. május 17., vasárnap 09:42

Megérti, hogy emberek frusztráltnak érzik majd magukat a kormány egyes új lépései miatt, írta a BBC szerint a Mail on Sundayben megjelent véleménycikkében Boris Johnson brit miniszterelnök. „Olyasmit próbálunk megtenni, amit korábban soha nem kellett: kihozni az országot egy teljes lezárásból, biztonságosan, és nem kockáztatva az emberek kemény munkájának eredményét” – írta.

Azt írta, hogy amit most kérnek, az összetettebb, mint a korábbi üzenet, hogy mindenki maradjon otthon, de ez egy összetett probléma, és bíznak a britekben. Megköszönte, hogy eddig betartották az intézkedéseket, és mindenkinek azt üzente, hogy van kiút ebből a helyzetből.

Johnson múlt vasárnap jelentette be a kormány terveit a korlátozások majdani enyhítéséről Angliában. Addig arra kérték a briteket, hogy dolgozzonak otthonról ha tudnak, és csak akkor menjenek dolgozni, ha muszáj. Akkortól viszont arra kérik őket, hogy ha lehet, aki nem tud otthonról dolgozni (például az építő-, vagy feldolgozóiparban dolgozók), az menjen be, de próbálja meg kerülni a tömegközlekedést, menjen autóval, vagy még jobb: gyalog vagy kerékpárral.

Növelni fogják a korlátozások megszegéséért járó pénzbüntetést, de szabadon lehet a parkokban üldögélni, autóval közlekedni, aktív testmozgást végezni a szabadban, természetesen a távolságtartási rendelkezések betartásával. Johnson elmondta, hogy folyamatosan figyelni fogják a fertőzését változását, és ha minden jól megy, június 1. után talán elkezdődhet a boltok újranyitása és az általános iskolások visszatérhetnek az iskolákba. A rendszer harmadik lépése lehet az, hogy július elején megnyitnak az éttermek, mozik, és egyéb szolgáltatások.

Az ellenzékből többen is bírálták, hogy elhagyták a „maradjunk otthon” üzenetet, amit a „maradjunk éberek” váltott fel. Walesben, Skóciában és Észak-Írországban nem változtattak az otthon maradási üzeneten, és a walesi egészségügyi miniszter szerint semmilyen egyeztetés nem volt az új kommunikációról.

A BBC azt írja, hogy a brit kormány az angliai szülőket is próbálja megnyugtatni, hogy biztonságos lesz újra iskolába küldeni a gyerekeket júniustól. Szakszervezetek túl korainak vélték a június 1-et a nyitáshoz, de Gavin Williamson oktatási miniszter szerint „tartoznak azzal a gyerekeknek”, hogy visszatérhessenek az iskolákba. Viszont azt ígérte, hogy csak óvatosan, fokozatosan lépnek.

Johnson a vasárnapi cikkében is hangsúlyozta, hogy csak lassan, és megfelelő időben haladnak. „Tudom, hogy ez nem lesz könnyű, a gyerek első lépései sosem azok” – írta. Reményei szerint visszanézve majd ezek az első lépések is fontosnak bizonyulnak az élet helyreállításában.

A brit kormányfő szerint az embereknek azt is meg kell érteniük, hogy „egy időre” lehet, hogy a vírus jelenléte mellett kell élniük.

A Downing Street közben azt is bejelentette, hogy további 93 millió fontot (kb. 37 milliárd forintot) biztosít egy vakcina kutatóközpont felállítására. Azt remélik, hogy ezzel az oxfordshire-i intézmény egy évvel a korábban tervezett előtt nyithat majd meg.

Az Egyesült Királyságban összesen 240 161 fertőzöttet regisztráltak eddig, és az Egyesült Államok után itt van a legtöbb, 34 466 halálos áldozata a koronavírusnak a világban.

Rovatok