Index Vakbarát Hírportál

Továbbra sem lehet csak úgy átruccanni Romániába

2020. május 17., vasárnap 17:06

A román határrendészet illetékesei szerint a megnövekedett forgalom és a járványügyi intézkedések együttes hatása miatt alakult ki torlódás a magyar-román határon a Nagylak - Nagylak 1, Csanádpalota-Nagylak 2 és az Ártánd-Bors határátkelőhelyeken. A romániai járványügyi szabályozások a járvány kezdete óta nem változtak, a beléptetés (az iratok ellenőrzése, a lázmérés, a kitöltött járványügyi nyilatkozat áttekintése, a belépővel folytatott párbeszéd) személyenként 5-10 percet vesz igénybe, ezért alakultak ki a torlódások.

Vasárnap délután a román határrendészet honlapján elérhető Trafic online jelzőrendszer szerint

A román hírtelevíziók beszámolója szerint rendkívüli módon megnőtt a gyalogos határátlépők száma is. Számukra Nagylaknál 11 sávot alakítottak ki, de így is vannak olyanok a gyalogosok között, akik több mint 12 óra várakozás után jutottak csak át a határon. A határrendészet adatai szerint szombaton 21 ezer 200 személy és 11 ezer 800 jármű lépte át a magyar-román határt, azaz a forgalom az elmúlt napokhoz képest megtriplázódott.

A romániai hírtelevíziók véleménye szerint a megnövekedett utasforgalom mögött az áll, hogy péntektől feloldották Romániában a rendkívüli állapotot, és mostantól nem kerülnek hatósági karanténba azok, akik a legfertőzöttebb országokból érkeznek. A péntektől érvényes új szabályozás számukra csak lakhelyi elkülönítést ír elő. 

Arra mindenkinek érdemes odafigyelni, hogy a román hatóságok szerint továbbra sem lehet csak úgy átruccanni a határon kirándulni vagy bevásárolni: akik most torlódnak, valamennyien munkaszerződéssel, tartózkodási engedéllyel és egyéb iratokkal igazolják a határátlépés szükségességét. 

Rovatok