Index Vakbarát Hírportál

Bécsben újra kinyitnak az iskolák

2020. május 18., hétfő 15:54

Május 18-tól szigorú szabályok mellett újra kinyithatnak a bécsi iskolák, írja Bécs Külképviseleti Irodája. Az iskoláskorúak között koronavírus-kutatás is indul.

Váltakozó időrendben és maszkot viselve kezdhet újra iskolába járni az osztrák fővárosban lakó kétszázötvenezer tanköteles gyerek. A padok egymástól legalább egy méter távolságban lesznek a termekben. A tizenkilenc főnél nagyobb osztályokat kettéosztják, a két csoport pedig eltérő napokon járhat be az intézménybe. 

Iskolai megőrzés akkor is van, amikor a gyerekek egyébként otthon tanulnának, mert nem az ő csoportjuk van soron. Ehhez minden szabad helyiséget fel kell használni: könyvtárat, tornatermet, vagy akár laborhelyiséget. A gyerekek levehetik a maszkot, ha a padjukban ülnek, de rendszeresen kezet kell mosniuk és egyéb higiéniai előírásokat is be kell tartani. Aki így is fél a megfertőződéstől otthonról is tanulhat.

Azért is érdekes, mi történik a bécsi iskolákban, mert Orbán Viktor miniszterelnök nemrég Magyarország víruslaboratóriumának nevezte Ausztriát a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Azaz, amit ott kipróbálnak és beválik, az jó eséllyel be lesz vezetve Magyarországon is.

Az iskolanyitással párhuzamosan bécsi kutatók arra keresik a választ, hogyan terjed a koronavírus a gyerekek között. Cél, hogy az összes iskoláskorút megvizsgálnja a gyerekorvosokból álló szakértői csoport. A vizsgálat egy PCR és antitest tesztből, valamint egy kérdőív kitöltéséből áll. A kutatás hiánypótló, mert ennek a korosztálynak a fertőzési adatairól szinte semmilyen információval nem rendelkeznek az osztrák orvosok. Az eredményeket nyár végén ismertetik.

Rovatok