Index Vakbarát Hírportál

Kétmillió embert evakuálnak Indiában és Bangladesben egy óriásciklon miatt

2020. május 18., hétfő 20:40

Kétmillió lakos kimenekítését kezdték meg tengerparti otthonaikból Indiában és Bangladesben a közelgő Amphan szuperciklon miatt, amely az előrejelzések szerint a térségben 2007 óta pusztító szélviharok közül a legsúlyosabb lehet. Az Amphan jelenleg a Bengáli-öböl felett van, és a széllökések már most elérik benne 265 km/h-s sebességet. Az indiai meteorológusok szerint szerdán ér az indiai Nyugat-Bengál államba vagy Bangladesbe, 155-165 kilométeres szelekkel és erőteljes esőzéssel.

„Ez lehet a Szidr után a térséget sújtó legerősebb ciklon” – idézte az MTI Bazlur Rasidt, a bangladesi meteorológiai intézet egyik vezetőjét, aki több mint 3000 ember halálát okozó 2007 novemberi ciklonra utalt.

A bangladesi hatóságok rekordszámú - 42 ezer - menedékhelyet készítenek elő, hogy szükség esetén elhelyezzék az akár 5,19 millió kitelepítettet, és koronavírus-járvány miatt megpróbálják tartani a fizikai távolságot a menedékhelyeken. A menedékekben a lakóknak maszkot kötelező, kesztyűt pedig ajánlott viselniük.

Indiában több mint 200 ezer embert evakuálnak keddig Nyugat-Bengál alacsonyan fekvő területeiről – közölte Manturam Phakira, az állam egyik minisztere. A szomszédos Orisza államban a hatóságok 1,1 millió ember számára készítettek elő menedékhelyeket, de arra számítanak, hogy megkíméli őket a ciklon fő sodra és csak a menedékhelyek 10 százalékára lesz szükség.

A ciklonok ereje ugyan nőtt a térségben részben az általános felmelegedés miatt, de az emberveszteségek csökkentek az elmúlt években a gyors és jól szervezett kimenekítéseknek és a szélviharok esetére megépített menedékhelyeknek köszönhetően.

Rovatok