Index Vakbarát Hírportál

Megrohamozták a trolikat a milánóiak, a rendőrség is beavatkozott

2020. május 18., hétfő 12:40

Több mint két hónapja, március 11-én rendelték el a korlátozásokat Olaszországban, május 18-ával azonban feloldották a kijárási korlátozást a tartományokon belül. Ezért Milánóban tömegek rohamozták meg a trolibuszokat, és mivel a sofőrök nem tudták rávenni az utasokat, hogy csak minden második ülőhelyet foglaljanak el, ezért rendőri segítségre is szükség volt a felszállás szabályozásához. A vatikáni Szent Péter-bazilikánál reggel héttől sorban álltak az első belépők. Újranyitott a kereskedelem, a vendéglátás, és ez az első nap, hogy az olaszok engedély nékül elhagyhatják lakásukat, írja az MTI.

Milánó központi terén megnyitott a február utolsó hetétől lezárt dóm, amely egyszerre csak kétszáz személyt fogad. Ugyanitt

újranyílt a város egyik legnagyobb áruháza is, ahova egyszerre kétezer vásárlót engednek be a hétköznapokon megszokott mintegy 35 ezer helyett.

A nagyáruház bejáratánál megmérik a belépők testhőmérsékletét, naponta kétszer fertőtlenítik a pultokat és a mozgólépcsőket is. Az első vevő érkezését az olasz televíziók egyenesben közvetítették.

A vatikáni Szent Péter-bazilika reggel hét órai újranyitásakor már sorban álltak a bejáratnál: többen térden állva imádkoztak az újraindulásért. Rimini tengerpartján sokan az ellenőrzés nélküli első sétával köszöntötték az ország újraindulását.

Az északi Venetóban az edzőtermeket is újranyitották, miközben a déli Nápolyban az éttermeket csak keddtől nyitják meg a fertőtlenítési munkák késése miatt. A szicíliai kormányzó, Nello Musumeci arra szólította fel a sziget lakosait, hogy lakásukon kívül mindig hordják a szájmaszkot, máskülönben megemeli a bírságokat. A pugliai Taranto városában is hordják a szájmaszkot, pedig a városban a járvány kezdete óta egyetlen fertőzöttet sem diagnosztizáltak.

Velence még üres, a szálloda- és étteremtulajdonosok, gondolások szerint felesleges újranyitni, amíg nincsen turista.

Az országban 800 ezer vállalkozás indult újra a járványhelyzet úgynevezett második fázisának kezdetén. Az üzletek nyitvatartását reggel helyett délelőttre tolták át a reggeli forgalom enyhítésére. Hosszú foglalási listákkal nyitnak meg a fodrászatok, kozmetikai szalonok, amelyekben egyszerre két vendéget fogadhatnak. Több üzlethelyiség azért nem tud újraindulni, mert kis mérete miatt nem képes biztosítani a személyek közötti legalább egyméteres távolságot.

A kijárási korlátozásokat még csak a tartományokon belül törölték el. A lakosság június 3-tól mozoghat a tartományok között, és akkor tervezik megnyitni Olaszország külső határait is.

Giuseppe Conte miniszterelnök a tömegközlekedési eszközökön és a kávézókban ingyen olvasható reggeli napilapban üzent az olaszoknak, hangsúlyozva, hogy a mindennapi társadalmi és gazdasági élet újraindításával egy időben továbbra is szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket.

A kormányfő óvatosságot és felelősségteljes magatartást szorgalmazott. „Ne feledjük, hogy még hosszú utat kell megtennünk, és sohasem lankadhat a figyelmünk. Védjük önmagunkat és szeretteinket!” – írta.

A járványgörbe alakulását naponta ellenőrzik tartományi szinten, és ahol szükséges, az egészségügyi hatóságok elrendelik a korlátozások szigorítását.

Arról, hogy a világban hogyan alakul a járvány, alábbi cikkünkben olvashat:

Rovatok