Index Vakbarát Hírportál

A rendőrök nem figyelhetik drónokkal a fegyelmezetlen párizsiakat

2020. május 18., hétfő 19:09

Egy francia bíróság megtiltotta a párizsi rendőrségnek, hogy drónokról figyeljék, betartják-e a franciák a közösségi távolságtartás szabályait, írja a Guardian. Az eljárást jogvédő szervezetek kezdeményezték, szerintük ugyanis a drónok használata sérti a franciák háborítatlan magánszférához fűződő alapjogát.

A francia nemzetgyűlés felsőházának jelentése szerint március 24-e után egy hónap alatt a rendőrök 254 drónos megfigyelést végeztek. A rendőrök és a belügyi tárca szerint a drónokkal senkit sem azonosítottak, csak a csoportosulásokat figyelték, hogy tudják, hová küldjék a járőröket.

Az államtanács szerint a drónok kamerája alkalmas a megfigyelt személyek azonosítására, ezért fennáll a veszély, hogy használatukkal megsértik az adatvédelmi szabályokat. A bíróság szerint a drónokat a jövőben ilyen célra csak az adatvédelmi hatóság jóváhagyásával, új jogszabályi felhatalmazás alapján szabad használni. A jogvédők szerint a párizsi döntés után az új szabályt az ország egész területére be kéne vezetni.

Rovatok