Index Vakbarát Hírportál

A tévékamerák előtt tesztelték koronavírusra New York kormányzóját

2020. május 18., hétfő 06:03

A tévékamerák előtt tesztelte magát koronavírusra New York kormányzója, Andrew Cuomo vasárnap délután, írja az MTI. 

"Intelligensnek, együttérzőnek és fegyelmezettnek kell lennünk" - mondta Cuomo, miközben egy védőruhába öltözött orvos arra kérte őt, hogy csukja be a szemét, hogy az orrából kenetmintát vehessen. A mintavételt több televízió - például a CNN - élő adásban közvetítette.          

A teszt elvégzése után Cuomo bejelentette, bővítik a vírustesztre ingyenesen jogosultak körét. Ezután mindenki, aki influenzára utaló tüneteket észlel magán, bárhol New York állam területén kérheti a teszt elvégzését. 

NEW YORK ÁLLAMBAN EDDIG TÖBB MINT 350 EZER KORONAVÍRUS-FERTŐZÉST DIAGNOSZTIZÁLTAK, ÉS TÖBB MINT 22 EZREN HALTAK MEG A BETEGSÉGBEN.

Különösen magas az idősotthonokban elhunytak száma. Egyes elemzők szerint Cuomo nem kezelte jól a járványt, de több politikus is kritizálta, amikor rendelettel tette kötelezővé az idősotthonoknak, hogy be kell fogadniuk a kórházból kiengedett, lábadozó koronavírussal fertőzött időseket. 

A hétvégén jelent meg egy oknyomozó cikk a The Daily Caller című hírportálon arról,  hogy New York állam egészségügyi hatóságai nem hozták nyilvánosságra az idősotthonokban és az elfekvő intézetekben elhunytak pontos számát, és jóval kevesebbet jelentettek a valós adatoknál.

New York az egyetlen olyan állam, ahol nem vezettek nyilvántartást az idősotthonokban és az elfekvőkben elhunytakról, és ezen a gyakorlaton csak április végén változtattak.

Május elejétől kezdve viszont a nyilvánosságra hozott adatokban nem szerepeltek az idősotthonokból kórházba szállított, és ott elhunyt betegek száma. Az állam egészségügyi hatósága elismerte, hogy kevesebb halálesetet jelentettek be, és ezzel megszegték az adatszolgáltatás szabályait.

Rovatok