Index Vakbarát Hírportál

Népességrobbanást hozhat Indonéziában a koronavírus-járvány

2020. május 19., kedd 17:47 | aznap frissítve

Nem kívánt népességrobbanástól tartanak a világ egyik legnépesebb országában, Indonéziában a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások hatásai miatt, írja az MTI.

A jakartai családtervezési hatóság kedden ismertetett becslései szerint

2021 elején a nem tervezett terhességek eredményeként 420 ezer csecsemővel több jöhet a világra a megszokottnál.

Ennek egyik okának azt tartják, hogy sok kisebb klinika bezárt a járvány miatt, és az orvosok, szülésznők sokkal kevesebb pácienst kezelnek a szokásosnál.

„Sok ember jelenleg alig jut hozzá fogamzásgátló eszközökhöz. Emellett sokan követik a kormány utasítását, hogy a vészhelyzeteket leszámítva mindenki maradjon otthon. Úgy vélem, sokan nem tekintik vészhelyzetnek a terhességmegelőzést” – mondta Hasto Wardoyo, a családtervezési hatóság vezetője.

A 264 millió lakosú országban 28 millióan vesznek részt az állami családtervezési programban. A hatóság becslései szerint a résztvevők tíz százaléknak gondot jelenthet hozzájutni a fogamzásgátló eszközökhöz. A hatóság munkatársai most ezen próbálnak segíteni házról házra járva.

A muszlim országban túlnyomóan a nők gondoskodnak a terhességmegelőzésről. A hatóság mindenekelőtt a gyermekágyi- és a csecsemőhalandóság növekedésétől tart. Wardoyo szerint a koronavírus miatt kialakult helyzet egyszerűen nem a legjobb idő a terhességre Indonéziában.

Az országban eddig 18 496 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 1221-en haltak bele a koronavírus okozta Covid-19 betegségbe.

Rovatok