Index Vakbarát Hírportál

A román miniszterelnök szerint igazságtalanul bírságolták meg a román államfőt

2020. május 20., szerda 13:38 | aznap frissítve

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) határozata szerint megsértette a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságát Klaus Iohannis államfő, amikor magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva Erdély kiárusításával vádolta meg szociáldemokrata ellenfeleit - írja az MTI. 

A CNCD szavazattöbbséggel elfogadott határozatában 5000 lejes (360 ezer forint) bírságot szabott ki az elnökre.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke az MTI-nek elmondta: ilyen esetekben nem a bírság mértéke számít, hanem az a tény, hogy egy állami intézmény megállapította a kihágást.

"Joga van az államelnöknek fellépni minden olyan esetben, amikor az állam területi épsége és szuverenitása van veszélyben, de ezt úgy kell megtegye, hogy mellőzze a gyűlöletbeszédet" - jelentette ki a CNCD elnöke.

Az elnöki hivatal a Mediafax hírügynökség megkeresésére azt válaszolta: Klaus Iohannis tudomásul vette a CNCD határozatát, mivel azonban azt teljességgel politikai döntésnek tartja, fellebbezni fog ellene az illetékes bíróságon.

Ludovic Orban román miniszterelnök szerdán azt közölte, hogy szerinte a testület igazságtalanul bírságolta meg az államfőt a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságának megsértéséért. Orban szerint a CNCD az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) befolyása alatt áll, Iohannis pedig szerinte nem diszkriminált, és csak azért büntetik, mert „leleplezte” a PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közötti „cinkosságot”.

    A CNCD szerdán 6:1-es szavazataránnyal gyűlöletbeszédnek nyilvánította, hogy Iohannis magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódott és Erdély kiárusításával vádolta meg szociáldemokrata ellenfeleit. A testület ötezer lejes (360 ezer forint) bírságot szabott ki az államfőre.

Május 5-én számoltunk be arról, hogy a székelyek feljelentették Iohannist a magyarok elleni uszítás miatt. Iohannis egy televíziós beszédben azt mondta, hogy a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) "azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak". Magyarul köszöntve a PSD elnökét, feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért? 

Rovatok