Index Vakbarát Hírportál

Egy kutatás szerint a halálesetek 84 százaléka megelőzhető lett volna az USA-ban

2020. május 21., csütörtök 11:54 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok megelőzhette volna a halálesetek és megbetegedések többségét, ha hamarabb elrendelik a lezárásokat – írja a CNN.

A Columbia Egyetem új kutatása szerint ha a szociális távolságtartásra vonatkozó szigorításokat egy héttel hamarabb vezették volna be az USA-ban, akkor a koronavírus okozta megbetegedések és halálesetek fele elkerülhető lett volna.

Ha az országot két héttel korábban zárták volna le, akkor a halálesetek 84, a megbetegedések 82 százalékát megakadályozhatták volna – közölte a Jeffrey Sharman vezette kutatócsoport. A megállapításaikat egyébként más kutatók egyelőre még nem vizsgálták felül.

Az Egyesült Államokban január végén diagnosztizálták az első koronavírusos esetet, de Donald Trump kormánya csak március közepén kezdte sürgetni az amerikaiakat, hogy kerüljék el a csoportosulást és korlátozzák az utazásaikat. 

A tanulmány elkészítéséhez március 15. és május 3. közötti adatokat elemeztek, és a kutatás készítői ismét hangsúlyozták, hogy az első napokban hozott intézkedések kulcsfontosságúak lehetnek, mert ilyenkor a fertőzések száma exponenciálisan emelkedik.

Eközben Washingtonban több tucat tüntető vonult fel a Fehér Ház mellett, hogy tiltakozzanak az amerikai kormány válságkezelési politikája ellen, egyebek mellett olyan táblákkal demonstráltak, amelyeken „Mennyi sírt tud megásni egy elnök?" felirat szerepelt, utalva az országban tapasztalt kiemelkedően magas halálozási számokra.

A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 551 853 az igazolt fertőzöttek, 93 439 a halálos áldozatok és 294 312 a gyógyultak száma.

Rovatok