Index Vakbarát Hírportál

Újrakezdődhetnek a hongkongi tüntetések egy kínai törvény miatt 

2020. május 21., csütörtök 17:57

Kína egy új nemzetbiztonsági törvényt fogadna el, amely extra hatalommal ruházná fel a kínai kommunista pártot Hongkongban, írja a New York Times. Az extra jogosultságok segítenének Kínának keményebben fellépni az olyan függetlenségpárti megmozdulások ellen, amelyek meghatározták a tavalyi évet.

2003-ban már volt egy kísérlet a hongkongi törvényhozásban arra, hogy egy olyan törvényt fogadjanak el, amely segítette volna korlátozni a Kína ellenes médiát és lehetőséget adott volna a hatóságoknak arra, hogy engedély nélkül is házkutatásokat tartsanak, azonban a széleskörű tiltakozások miatt végül lekerült a napirendről az úgynevezett "zendüléstörvény".

Most azonban a hongkongi törvényhozás megkerülésével vezetne be hasonló intézkedéseket Kína. Az ázsiai ország szerint az új törvények segítenek megőrizni Hongkong nemzetbiztonsági stabilitását, amely Kína szerint minden kínai és hongkongi hazafi érdeke. Az új törvény többek szerint újabb tiltakozáshullámot indíthat el Hongkongban, ugyanis azóta nem történt ilyen határozott lépés a város jogainak korlátozására Kína részéről, hogy a britek visszaadták a félszigetet 1997-ben Kínának. 

Rovatok