Index Vakbarát Hírportál

Amerika szerint veszélyben van Hongkong szabadsága

2020. május 22., péntek 19:48

Az Egyesült Államok is beleavatkozott az új hongkongi nemzetbiztonsági törvény körüli vitába. Kína ugyanis egy új jogszabállyal szerezne extra hatalmat a széleskörű autonómiát élvező Hongkongban, hogy keményebben tudjon fellépni az olyan demokráciapárti megmozdulások ellen, amelyek meghatározták a tavalyi évet.

A nemzetbiztonság törvénytervezet általánosságban úgy fogalmaz, hogy "a hazaárulás, az elszakadási törekvések, a lázadás és a felforgatás" elleni harchoz szerezne a kínai kormány új jogosítványokat. A hongkongi demokrácia és autonómia hívei szerint a kínai kommunista diktatúra valójában a tartomány szabadságának további korlátozására készül, és különösen aggasztónak tartják a törvényjavaslat 4. cikkelyét, amely kimondja, hogy Hongkongban erősíteni kell a nemzetbiztonságot.

"Amennyiben szükséges, a Központi Népi Kormányzat illetékes nemzetbiztonsági szervei ügynökségeket állíthatnak fel, hogy elvégezzék feladataikat a jogszabályoknak megfelelően."

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy Kína nem bízná rá a "felforgató elemek" elleni harcot a hongkongi hatóságokra, hanem saját hatóságaival is megjelenne a területen. Bár a Carrie Lam vezette hongkongi kormány erősen Kína-párti, a hongkongi rendőrség még mindig kevésbé hajlamos a jogsértések elkövetésére, mint a kínai szervek.

A hongkongi ellenzékiek tüntetéseket hirdettek meg a törvény ellen, és a nyugati kormányok segítségét kérték. A koronavírus-járvány miatt Kínával egyébként is nagyon feszült viszonyban lévő Egyesült Államok most felszólalt a törvény ellen:

Nyomatékosan kérjük Kínát, hogy gondolja át ezt a katasztrofális javaslatot, tartsa magát a nemzetközi kötelezettségeihez, és tartsa tiszteletben Hongkong széleskörű autonómiáját, demokratikus intézményeit és szabadságjogait

– mondta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki szerint a törvény elfogadása a hongkongi autonómia halálát jelentené. Az amerikai beavatkozás valószínűleg inkább ellentétes hatású lehet, és még inkább megerősíti a kínai vezetés elszántságát abban, hogy a törvényt ráerőszakolja Hongkongra.

Rovatok