Index Vakbarát Hírportál

Biden: Aki Trumpra szavaz, az nem fekete

2020. május 22., péntek 20:44

Meglepő kijelentést tett Joe Biden demokrata elnökjelölt, Trump kihívója egy rádióinterjúban. Obama egykori alelnökét egy Charlamagne tha God művésznevű, fekete bőrű műsorvezető faggatta. A beszélgetés végén a műsorvezető azt mondta Bidennek, novemberig még vissza kell jönnie hozzájuk egy interjúra, mert rengeteg kérdése maradt.

Még több kérdése van? Figyeljen ide, ha még mindig nem tudja eldönteni, hogy engem válasszon, vagy Trumpot, akkor maga nem is igazán fekete

– reagált Biden.

A műsorvezető azonnal kikérte magának a kijelentést, és azt mondta, neki semmi köze Trumphoz, az érdekli, hogy a közössége mire számíthat. Biden erre azt mondta, hogy a szenátori munkája eredményei magukért beszélnek.

Biden reakciója nemcsak azért keltett megrökönyödést, mert a kérdező újságíró munkájához a bőrszínének semmi köze nem volt, hanem azért is, mert úgy tűnik, a demokrata jelölt szerint az Egyesült Államokban a feketék csak rá szavazhatnak, aki nem így tesz, az nem is igazán fekete. 

Kétségtelen, hogy az amerikai feketék nagy többsége demokrata szavazó, és Biden politikusi karrierje során mindig is népszerű volt a fekete választók körében, de természetesen vannak republikánus irányba szavazó fekete polgárok is. Tim Scott dél-carolinai szenátor például republikánus és fekete bőrű, és kikérte magának Biden általánosítását:

"1,3 millió fekete amerikai voksolt Trumpra 2016-ban. Joe Biden ma reggel mindannyiunknak azt mondta, 'ti nem is vagytok feketék'. Mondhatnám, hogy meg vagyok lepve, de igazából a demokraták eleve elrendeltnek veszik a feketék támogatását, és megfélemlítik azokat, akik nem állnak melléjük" – reagált Twitteren.

Rovatok