Index Vakbarát Hírportál

Jordániában helyi járvány tört ki egy esküvő után

2020. május 22., péntek 18:31 | aznap frissítve

Észak-Jordániában 85 ember fertőződött meg az új koronavírussal, és egy személy meghalt, miután ők vagy ismerőseik részt vettek egy esküvőn. Az amerikai közegészségügyi hivatal, a CDC tanulmányából kiderül, hogy a ceremóniát még március közepén tartották zárt térben, Ibrid városában.

Nagyjából 360-an vettek részt az eseményen, és vélhetően eszükbe sem jutott, hogy bármilyen veszélyben is lennének, hiszen abban az időben még csak egyetlen megerősített jordániai koronavírusos megbetegedés volt ismeretes.

A Jordániai Műszaki Egyetem kutatói összesen 350 embert teszteltek, voltak közöttük olyanok, akik részt vettek az esküvőn, mások csak a résztvevők kontaktjai voltak. Közülük legalább 85 embernél alakult ki a koronavírus-fertőzés. Valószínűleg az egész gócpontot az örömapa okozta, aki Spanyolországból érkezett Jordániába az esküvőre. Akkor Spanyolországban már javában terjedt a vírus a közösségben.

A pozitívak közül 76-an voltak ott az esküvőn, míg 9-en jelen lévő ismerősüktől kapták el a fertőzést. Az érintettek majdnem fele tünetmentes volt a diagnózis pillanatában. A tünetesek tünetei az esküvő után 9-19 nappal jelentkeztek.

A fertőzöttek közül kettő személynél alakult ki súlyos betegség, és egyikük, egy 80 éves, daganatos megbetegedésben szenvedő nő el is hunyt a kialakuló tüdőgyulladás következtében.

(CNN)

Rovatok