Index Vakbarát Hírportál

Latin-Amerika lehet a világjárvány új epicentruma

2020. május 22., péntek 21:15 | három éve frissítve

Brazíliában szerdán rekordmagas, 19.951 új koronavírus-fertőzést jelentettek, ezzel az országban regisztrált összes eset száma 300 ezer fölé emelkedett. Ezzel Brazília a világ harmadik legtöbb pozitív esetet produkáló államává vált. Egy nap alatt 888-an haltak meg Brazíliában, így a halálos áldozatok teljes száma megközelítette a 19 ezret.

A legnépesebb város, Sao Paolo polgármestere arra figyelmeztetett, hogy az egészségügyi rendszer gyorsan túlterhelődhet, ha az emberek nem tartják be a szociális távolságtartás szabályait. Rendkívüli, ötnapos munkaszünetet rendeltek el a városban, hogy az embereket otthon maradásra bírják. A szövetségi parlament alsóháza közben törvényt fogadott el arról, hogy előírják a maszkviselést (vagy a száj és az orr bármilyen módon történő eltakarását) minden közösségi helyszínen). 

Jair Bolsonaro brazil elnök eközben továbbra is lekicsinylően nyilatkozik a koronavírusról, és azt hangoztatja, hogy a széles körű lezárások sokkal nagyobb kárt tennének a brazil gazdaságnak. A fertőzést az elnök folyamatosan „egy kis influenzának” nevezi, és mindent megtesz, hogy nyilatkozataival

ellehetetlenítse a szövetségi államok hatóságai által meghozott járványellenes intézkedések sikerességét.

Latin-Amerika országaira viszonylag későn csapott le a Covid-19-világjárvány, és sokáig abban bíztak az ott élők, hogy a meleg éghajlaton nem képes majd a vírus terjedni. Ez a remény nem igazolódott be, és mára a régió számos országa nehezen képes megküzdeni az egyre súlyosabbá váló járványhelyzettel. 

Az első megerősített fertőzés Brazíliában történt február 26-án, bár valószínűleg akkorra már egy ideje rejtve terjedt a betegség a kontinensen. Közép- és Dél-Amerikában azóta több mint 600 ezer fertőzöttet találtak, és több mint 30 ezren elhunytak. Ezek az adatok a régió nagyságához és lakosságához viszonyítva sokkal alacsonyabbak (egyelőre), mint az Egyesült Államok vagy Európa mutatói, de a várakozások szerit ez gyorsan változni fog, illetve

a valós helyzet jóval rosszabb lehet a hivatalos adatoknál.

A halálos áldozatok száma jelenleg két hét alatt duplázódik Brazíliában, Peruban és Mexikóban, miközben az Egyesült Királyságban ehhez két hónap, Franciaországban négy, Olaszországban öt hónap kell. Limában az intenzív osztályok 80 százaléka telt be, a chilei Santiagóban ugyanez az arány 90 százalékos – miközben az első hullám csúcspontja még hetekre van. 

(Borítókép: Ápolók 2020. május 21-én, Manaus város Gilberto Novaes Kórház intenzív osztályán. Fotó: Andre Coelho / Getty Images)

Rovatok