Index Vakbarát Hírportál

Minden Egyesült Királyságba érkező személyre 14 napos karantén vár

2020. május 22., péntek 19:03 | három éve frissítve

A brit belügyminiszer, Priti Patel bejelentése szerint június 8-tól minden utasnak, aki az Egyesült Királyságba érkezik, kötelezően 14 napra izolálnia kell magát. Ez érvényes a külföldiekre és a britekre egyaránt. Aki megszegi a karanténrendelkezést, 1000 fontos büntetésre számíthat, de ha a brit esetszámok emelkednek, a büntetés mértéke is emelkedni fog.

A rendelkezés nem érvényes az Írországból, a Csatorna-szigetekről, illetve a Man-szigetről érkezőkre, ők tehát szabadon utazhatnak Nagy-Britanniában. Emellett néhány szakmát is kiemeltek a karanténra kötelezettek köréből, így a szállítmányozásban dolgozókat. Akik a gyümölcstermés betakarítására érkeznek az országba, azoknak sem kell a belépés helyén karanténba vonulniuk, de a munkavégzés környezetét nem hagyhatják el.

A jelenlegi helyzet a kormány szerint nem teszi lehetővé, hogy bármiféle társas összejövetelt engedélyezzenek. A napi sajtótájékoztatón a határőrség parancsnoka elmondta, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök szállítmányait a csempészek arra használják, hogy közéjük illegális árukat rejtsenek. Találtak már közöttük egy AK-47-es (Kalasnyikov) gépkarabélyt is.

Nagy-Britanniában az elmúlt 24 órában 351 koronavírus-fertőzött hunyt el, és egy nap alatt 140 ezer tesztet végeztek el. A regisztrált esetek száma egy nap alatt 3287-tel gyarapodott.

( BBC )

Rovatok