Index Vakbarát Hírportál

Védelmet kapnak az évszázados erdők Romániában, amiket eddig kitermeltek

2020. május 22., péntek 19:09

Costel Alexe környezetvédelmi miniszter egy Iaşi megyei erdőben tett látogatása alkalmából pénteken ígéretet tett, hogy törvény fogja védelmezni Románia évszázados erdőit - számolt be a Maszol.ro. Románia öreg erdőit jelenleg kitermelik, de ezentúl „évszázados erdő” címet kapnak, és a törvény oltalma alá kerülnek. Az ilyen erdőkben nem végezhetnek több erdészeti beavatkozást.

Minden állami intézményt, aminek erre a célra alkalmas erdő van a tulajdonában arra biztatnak, hogy kérvényezze a környezetvédelmi minisztériumtól, hogy az erdőt úgynevezett erdőparkká alakítsák.

Alexe céljai között szerepel a szűz és kvázi szűz romániai erdőfelület megduplázása, és felhívást intézett az egyetemekhez, kutatási központokhoz és civil szervezetekhez, hogy vegyenek részt ezek felmérésében.

„Európa érintetlen erdejeinek kétharmada jelenleg Romániában van. Azt szeretném, hogy ne mi legyünk az utolsók, akik még látjuk a romániai évszázados erdőket. Ezeknek addig kell élniük és lábon állniuk, amíg a természet akarja” – mondta a miniszter. 

Costel Alexe szerint Romániában 38 ezer hektáron terülnek el 140-150 évesnél öregebb csere-, tölgy- és fenyőfaerdők. 

Országos szinten 8364 évszázados erdőt azonosítottak, és felszólították a Romsilva erdészeti igazgatóságot, hogy szeptember 15-ig ezeket az erdőket vonják védelem alá konzerválás céljából – jelentette ki a környezetvédelmi tárca vezetője, aki 100 ezer hektárra szeretné növelni a védett erdők összterületét.

Romániában a hivatalos fakitermelésen kívül egyébként a fatolvajok is jelentős veszélyt jelentenek az erdőkre, szó szerint háború dúl ennek megfékezésére, a  román erdészeket lőfegyverrel szerelték fel, miután 2019-ben már a második erdészt ölték meg fatolvajok. A Greenpeace szerint az előírtnál évente 2 millióval több köbméter fa tűnik el a román erdőkből. 

(Borítókép: A Bucsecs-hegység Erdélyben. / Shutterstock)

Rovatok