Index Vakbarát Hírportál

Minden járványügyi korlátozást visszavonhatnak Türingiában június elején

2020. május 24., vasárnap 12:49

A koronavírus-járvány miatt bevezetett általános korlátozások mindegyikét visszavonhatják Türingiában június elején a német tartomány kormányának tervei szerint, Bodo Ramelow miniszterelnök szerint ugyanis az állami kényszer helyett a felelős állampolgári magatartásra kell építeni – írja az MTI.

Ramelow a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva kiemelte, hogy az eddigi szigorú korlátozások eredményesek voltak, és a szabályozást hozzá kell igazítani a megváltozott helyzethez. Hozzátette azt is, hogy a márciusban elrendelt járványlassító intézkedések alapját olyan becslések alkották, amelyek szerint a 60 ezret is elérheti az új koronavírussal megfertőződők száma, a legutóbbi adatok szerint viszont háromezernél is kevesebben fertőződtek meg a 2,1 milliós tartományban.

Így Türingia lehet az első a 16 német tartomány közül, ahol visszavonják az általános járványügyi korlátozásokat.

A következő kormányülés napirendjén szereplő terv szerint június 6-tól megszüntetik az egész tartományban mindenütt egyformán érvényes óvintézkedéseket, egyebek mellett a közterületi társas távolságtartásról és a maszkviselésről szóló szabályokat. Helyettük a fertőzésveszélytől, illetve a járványhelyzet alakulásától függően területileg és ágazatonként eltérő előírásokat vezetnek be. Tovább folytatják például az oktatási rendszer működésének helyreállítását, és bevezetik a dolgozók – tanárok, nevelők – rendszeres, ingyenes szűrését a SARS-CoV-2-re.

Fontos kiemelni, hogy a tervek szerint amennyiben járási szinten 35 fölé emelkedik az előző hét napon regisztrált fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, a járványlassító korlátozásokat vissza kell majd állítani. Ez jóval szigorúbb szabály lenne a szövetségi kormány és a tartományi kormányok közösen kialakított védekezési alapelvekhez képest, melyek alapján heti 50 új eset után kell korlátozásokat bevezetni a járásokban és városokban.

A járványhelyzet általánosan javul az országban, a Robert Koch országos közegészségügyi intézethez (RKI) szombatról vasárnapra 431 új fertőzésről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól, így összesen a járvány kezdete óta 178 281 fertőzést mutattak ki Németországban. A gyógyultak igazolt száma 160 300-ra emelkedett, a vírus okozta betegségben 8247 regisztrált fertőzött halt meg,  az aktív esetek becsült száma pedig 10 ezer alá süllyedt a 83 milliós országban.

Rovatok