Index Vakbarát Hírportál

Mindent megpróbált Netanjáhu, mégis bíróság elé kellett állnia

2020. május 24., vasárnap 16:07 | aznap frissítve

Megkezdődött Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pere. Izrael történelmében először fordul elő, hogy hivatalban lévő kormányfő ellen büntetőeljárás indul (Ehud Olmertet kormányfői megbízatása után ítélték el). A Jeruzsálemben kezdődő tárgyalás első napja még csak adategyeztetéssel és más formalitásokkal telik, ennek ellenére óriási volt az érdeklődés, az izraeli televíziók élő adásban közvetítették, amint Netanjahu bevonult a jeruzsálemi körzeti bíróság üléstermébe.

Netanjahu nem kevesebb mint hét kormánypárti miniszterrel a háta mögött a bíróság épületében is ugyanazt mondta, mint a nyomozás több mint három évvel ezelőtti megkezdése óta mindig: a rendőrség, az ügyészség és a „média” (azaz a független sajtó) a megbuktatására esküdtek össze, és mondvacsinált ürügyekkel vádakat koholtak ellene.

Ahogy arról többször is írtunk, Aviháj Mandelblitt főügyész hároméves nyomozást követően tavaly novemberben három külön ügyben, összesen hét pontban emelt vádat Benjamin Netanjáhu és az ügyek más főszereplői ellen.

A három külön ügy közül az elsőben nagy értékű ajándékok – szivarok, pezsgők, ékszerek – elfogadása miatt, a másodikban egy kedvezőbb sajtómegjelenés miatt felajánlott médiapiaci barter miatt, a legsúlyosabbnak tartott harmadikban pedig egy médiaérdekeltségekkel is rendelkező telekommunikációs befektetőnek mintegy ötszázmillió dollárra becsült nyereséget eredményező jogszabályváltozás miatt emelt vádat a főügyész. Mivel a vádiratban említett cselekmények megtörténtével kapcsolatban nem merültek fel kételyek, ezért a perben leginkább azok súlyának megítéléséről lehet vita. Éppen ezért a Jeruzsálemben is felvonuló Netanjáhu-ellenes aktivisták a pert a jogállamiság próbájának tartják, a miniszterelnök mellett kiálló ellentüntetők viszont a „boszorkányüldözés”, a bírósági „túlhatalom” ellen állnak ki.

Netanjáhu perének egyébként március 17-én kellett volna elkezdődnie, de a koronavírus-járványt kihasználva igazságügy-minisztere rendkívüli állapotot hirdetett a bíróságokon, és így két hónappal csúszott a tárgyalás. Egyébként a miniszterelnök most is megpróbált kiharcolni egy halasztást, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy

olyan sok testőr veszi körül, hogy azzal megsértené a járványügyi gyülekezési korlátozásokat,

de érveit a bíróság lesöpörte az asztalról.

A per egyébként számítások szerint nagyjából 6-8 hónapig nem sok eseménnyel szolgál majd, mivel ennyi idő áll várhatóan a védelem rendelkezésére a vádirat tanulmányozására. Ezután kerül majd sor a nem kevesebb mint 333 tanú meghallgatására, akik között az izraeli közélet számos meghatározó személyisége megtalálható. Egyébként könnyen lehet, hogy az ítélet nagyjából egybeesik majd Netanjáhu hivatali idejének lejártával, ugyanis a Benni Ganccal (hosszas manőverezés után) megkötött koalíciós megállapodás értelmében Likud elnökének 18 hónap múlva kell átadnia a kormányfői posztot az elmúlt években az ellenzék meghatározó arcának számító volt vezérkari főnöknek.

(Times of Israel)

(Borítókép: Benjámin Netanjahu nyilatkozik a sajtónak mielőtt belép a jeruzsálemi körzeti bíróság üléstermébe 2020. május 24-én. Fotó: Yonatan Sindel / Pool / Reuters)

Rovatok