Index Vakbarát Hírportál

Romániában visszaütött a lazítás

2020. május 24., vasárnap 14:54 | aznap frissítve

Miután Romániában május 15-től lazítottak a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseken, de a lépésnek meglett a böjtje: vasárnap egy hét után először haladta meg a kétszázat az újonnan igazolt koronavírus-fertőzések száma.

Az utóbbi 24 órában 213 embernél mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust, ami csaknem 30 százalékkal haladja meg a napi megbetegedések utóbbi héten regisztrált átlagát.

Romániában az eddigi 18 070 igazoltan koronavírus-fertőzött közül 1179-en haltak meg, 11 399-et gyógyultnak nyilvánítottak. Az országban április 29-én tetőzött a járvány több mint 7700 nyilvántartott aktív esettel, számuk azóta 5500 alá csökkent.

A Digi 24 hírtelevízió felhívta a figyelmet, hogy a rendkívüli állapot feloldása utáni első fertőző gócok egészségügyi intézményekben jelentek meg:

mutatták ki a koronavírust.

A járvány újraéledésének kockázataként tekintenek Romániában arra is, hogy az utóbbi tíz napban a külföldön élő román állampolgárok újabb hulláma indult haza. Romániában a május 14-én véget ért rendkívüli állapotot ún „veszélyhelyzet“ váltotta fel, ami azzal jár, hogy nem hatósági karanténba, hanem csak otthoni elkülönítésbe küldik a külföldről érkezőket (amit értelemszerűen sokkal nehezebb betartatni). Az utóbbi héten 46 ezerrel nőtt – és így ismét 60 ezer fölé emelkedett – Romániában azok száma, akik otthonukban várják, hogy leteljen a betegség lappangási ideje.

Ukrajnában nem lassít a járvány

Másik szomszédunkban, Ukrajnában továbbra sem tapasztalható jelentős lassulás a koronavírus-járvány terjedésében,

vasárnapra 24 óra alatt ismét több mint négyszáz új fertőzöttet azonosítottak, velük együtt számuk megközelítette a 21 ezret.

Az elmúlt napban újabb 12 halálos áldozattal 617-re emelkedett a betegség szövődményeinek következtében elhunytak száma az országban, miközben eddig 7108-an gyógyultak fel, közülük az előző nap 179-en. Az elmúlt 24 órában 406 új beteget azonosítottak, akikkel együtt a regisztrált fertőzöttek száma már elérte a 20 986-ot. Ukrajnában is kiemelten veszélyeztetettek az egészségügyi dolgozók, akik között 69 új beteget találtak.

Ismét jelentősen megugrott a betegek száma az ország két legfertőzöttebb területén, a romániai határnál lévő Csernyivci megyében és a fővárosban, Kijevben. A fertőzési adatok alapján kétségessé vált, hétfőn valóban elindíthatják-e a metrót Kijevben, mint ahogy azt a fővárosi vezetés már bejelentette, hiszen a különböző számítások eltérnek abban a tekintetben, hogy Kijevben az elmúlt héten valóban 12 alá csökkent-e a 100 ezer főre vetített fertőzöttek száma. A kérdés azért is kulcsfontosságú, mivel a március közepén leállított metróközlekedésnek köszönhetően több ukrán nagyvárosban is óriási közlekedési dugók alakultak ki.

(Borítókép: Védőöltözetet viselő köztisztasági dolgozók dolgozni indulnak a koronavírus-járvány idején Bukarestben 2020. május 22-én. Fotó: Vadim Ghirda / AP / MTI)

Rovatok