Index Vakbarát Hírportál

Egy napra karantén nélkül utazhatnak Szlovákiából Magyarországra

2020. május 25., hétfő 14:34 | aznap frissítve

Újabb könnyítés jön a szlovák-magyar határon, miután a szlovák kormány csütörtöktől lehetővé tette, hogy állampolgárai a karanténba vonulás kötelezettsége nélkül utazhassanak a szomszédos országokba - így Magyarországra is - legfeljebb egy napra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán csütörtökön.

Mivel így lehetővé válik, hogy a határ mentén élő családok és közösségek tagjai újra találkozhassanak egymással, úgy döntöttek:

PÉNTEK REGGELTŐL KARANTÉN-MENTESEN ENGEDÉLYEZIK A SZLOVÁK ÁLLAMPOLGÁROK BELÉPÉSÉT EGY NAPRA MAGYARORSZÁGRA.

Később kiderült, hogy Szlovákia egy napról 48 órára hosszabbította meg az engedélyt, így Szlovákiából két napra lehetne átjönni Magyarországra anélkül, hogy az ember karanténba kerülne. Erről Igor Matovič kormányfő beszélt hétfői pozsonyi sajtótájékoztatóján. A magyar kormánnyal egyelőre tárgyalnak erről.

A teherforgalom mellett a munkavégzés céljából ingázóknak már korábban lehetővé tették a határátlépést a munkavégzés miatt.

Június 15-től nyitnának

A határokon bevezetett korlátozó intézkedések könnyítéséről egyeztetett videókonferencián Szijjártó Péter osztrák, cseh és szlovák kollégájával.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: négy olyan országról van szó, amelyek Közép-Európában szorosan egymásra vannak utalva. Mint fogalmazott, rendkívül aktívak a gazdasági kapcsolataink és a határmenti közösségeink kapcsolati hálója is sűrű.

A felek elvi céldátumként június 15-ét jelölték meg, hogy addigra e négy ország állampolgárai a jelenleginél szabadabban mozoghassanak egymás országai között.

A miniszter rámutatott: ez nagyban függ attól, hogy a jelenlegi jó tendenciát mutató számok fennmaradnak-e, ha igen, akkor jó esély van arra, hogy a közeljövőben e négy ország közt könnyebb legyen a közlekedés.

Megjegyezte azt is, hogy az elmúlt hetekben nem volt rossz tapasztalatuk a határokon alkalmazott könnyítésekkel. Akkor sem, amikor megnyitották a munkába ingázás lehetőségét a szomszédos országokkal, sem akkor, amikor Ausztria és Magyarország lehetővé tette a kétoldalú személyforgalmat negatív koronavírus-teszt esetén, és akkor sem, amikor megengedték, hogy szlovák állampolgárok 24 órát Magyarországon tölthessenek.

Hozzátette: hétfőn megállapodás született a szerbekkel is a kétoldalú személyforgalom újranyitásáról.

A lengyel és a szlovén határról is tárgyalnak

Mi hívei vagyunk annak, hogy ez az együttműködés bővüljön - fogalmazott a miniszter, megjegyezve, hogy szerdán egyeztet Budapesten a lengyel külügyminiszterrel, és várhatóan a találkozójukon a két ország közti közlekedés könnyebbé tétele is szóba kerül. Csütörtökön pedig a szlovén határra utazik, ahol a szlovén külügyminiszterrel egyeztet határforgalmi könnyítésekről.

Szijjártó Péter szerint Magyarország nyitott a további egyeztetésekre és készen áll a határokon bevezetett korlátozó intézkedések folyamatos és fokozatos feloldására.

Vasárnaptól Ausztria -- Németország, Lichtenstein és Svájc mellett -- Csehország, Szlovákia és Magyarország irányába is enyhíti a határellenőrzéseket - közölte az osztrák belügyminisztérium szombati közleményében, amelyet az APA osztrák hírügynökség ismertetett.

Az osztrák-cseh, az osztrák-szlovák, illetve az osztrák--magyar határátkelőkön vasárnaptól csak szúrópróbaszerűen ellenőriznek majd. Ez azt jelenti, hogy véletlenszerűen választják ki azokat az utasokat, akiket a rendőrség, illetve az egészségügyi hivatal szakemberei ellenőriznek majd. A közlemény szerint továbbra is fennmaradnak ugyanakkor Magyarország irányába azok a határellenőrzések, amelyeket a migrációs helyzet miatt rendeltek el.

"Az a cél, hogy annyi szabadságot adjunk, amennyit csak lehet, és annyi korlátozást tartsunk fenn, amennyi feltétlenül szükséges" - idézte a közlemény Karl Nehammer belügyminisztert, Alexander Schallenberg külügyminisztert, valamint Karoline Edtstadler Európa-ügyi minisztert. A tárcavezetők arról tájékoztattak, hogy jelenleg folyamatban vannak az egyeztetések az Ausztriával szomszédos országok illetékeseivel.

Amennyiben a koronavírus-járvány terjedése alacsony marad, ezek a határszakaszok is teljesen megnyithatnak június 15-én - fogalmazott a közlemény.

Több hét óta kevés kivétellel minden nap magasabb az új gyógyultak száma, mint az új fertőzötteké - jelentette ki Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szombaton, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetértékelésében. Arról is beszélt: folyamatosan napi egy százalék alatt van az újonnan fertőzöttek száma, sőt, Ausztriában már olyan körzetek is vannak, ahol százezer lakóra több nap óta egyetlenegy új fertőzött sem jutott. Hangsúlyozta ismételten: a "megfelelő időben" hozták meg a "megfelelő intézkedéseket", és ezek a lakosság együttműködésének köszönhetően "kiválóan működtek".

Emlékeztetett arra, hogy két hónappal korábban, március 16-án emelkedett jogerőre a Covid-19-intézkedési törvény, vagyis életbe léptek a kijárási korlátozások, bezártak az éttermek, az üzletek, a szabadidőközpontok és a sporttelepek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az április közepén kezdődő, fokozatosan történő újranyitások következtében sem nőtt meg a koronavírus terjedési mértéke. Június első felében értékelik a járvány ausztriai lefolyását; az eredmény fogja megmutatni, gyorsíthatnak-e az újranyitások tempóján - szögezte le.

Rovatok