Index Vakbarát Hírportál

Van egy ország, ahol visszahoznák a kijárási korlátozásokat

2020. május 25., hétfő 11:20 | aznap frissítve

Pakisztán. Úgy megugrott ugyanis a koronavírus-fertőzöttek száma, hogy már azon gondolkodnak, visszahozzák a kijárási korlátozásokat. Az egészségügyi illetékes kifogásolta azt is, hogy sokan a ramadán alatt nem tartották be az óvintézkedéseket, és közben a koronavírussal fertőzöttek száma a négyszeresére emelkedett. A mecsetek ugyanis nyitva maradtak a ramadán alatt az országban.

Pakisztánban két hete oldották fel a legtöbb járványügyi szigorítást a gazdaság fokozatos újraindításával együtt. Az intézkedést a szegénység elleni küzdelemmel indokolták, mivel a korlátozásokat különösen a napszámosok sínylették meg. A nemzetközi légiközlekedés még legalább május végéig nem indul újra, a kormány ennek meghosszabbítását fontolgatja.

A 212 millió lakosú országban eddig 56 349 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 1167-en belehaltak a betegségbe.

Japán felold

Japán egész területén feloldják a koronavírus-járvány lassítása érdekében hozott rendkívüli állapotot - jelentette be hétfőn Abe Sindzó japán miniszterelnök.

Abe azt mondta, hogy két hónap alatt az ország sikeresen megfékezte a járvány terjedését. Hozzátette mindazonáltal, hogy a rendelkezés nem jelenti a járvány végét. A megelőző intézkedések nagyon fontosak mindaddig, ameddig elérhető lesz az oltás és a hatékony gyógyszeres kezelés.

A korlátozásokat a hónap közepén már több prefektúrában feloldották, hétfőn pedig - utolsóként - sor került Tokióra, valamint Kanagavára, Csibára, Szaitamára és Hokkaidóra is.

Továbbra is minden prefektúrának jogában áll saját magának korlátozásokat hoznia. Koike Juriko, Tokió kormányzója a múlt héten azt mondta, a főváros 3 szakaszban tervezi az újranyitást. Ennek keretében először az iskolák és a múzeumok nyitnak újra, majd következnek a színházak és sportlétesítmények is, végül pedig ismét fogadhatnak vendégeket a karaoke-bárok és az éjszakai szórakozóhelyek is.

A világ harmadik legerősebb gazdaságának számító Japánban a többi országhoz képest viszonylag kevés, 16 600 fertőzést regisztráltak eddig. Az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató adatai szerint a Covid-19-be 839-en haltak bele.

Noha a napi új esetszámok szintén csökkenést mutatnak, bírálói azt vetették a kormány szemére, hogy Japánban kevesebbet tesztelnek, mint a többi országban. Több szakértő nem látja azonban indokoltnak a több tesztelést, és ezt azzal magyarázzák, hogy a szigetországban - más országokhoz viszonyítva - sokkal kevesebb a halálos áldozatok, valamint a súlyos tüneteket mutatók száma.

A viszonylag alacsony számok ellenére a járvány okozta károk miatt a japán gazdaság recesszióba süllyedt, a kormány járványügyi rendelkezéseit pedig több bírálat érte. A legfrissebb felmérések szerint a kabinet népszerűsége 30 százalék alá csökkent, ez a legalacsonyabb érték Abe 2012-es hivatalba lépése óta.

Indiában dúl a járvány, de megnyitották a belföldi légi közlekedést

Káosz lett a vége.

Miközben újraindították hétfőn a belföldi járatokat, India a tizedik helyre "kapaszkodott fel" a koronavírus által legsúlyosabban érintett országok sorában, miután négy napon át sorra dőltek a rekordok a fertőzöttek számának növekedésében. Az elmúlt 24 órában 6977 új fertőzöttet regisztráltak, a számuk ezzel 138 ezer felé emelkedett, amivel Indai megelőzte Iránt. A dél-ázsiai országban 4021 ember halálát hozzák összefüggésbe a koronavírus okozta Covid-19-cel.

A repülőtereket még március végén zárták be, lassítandó a járvány terjedését, emiatt pedig az összeomlás szélére jutott a belföldi légi forgalmat működtető ágazat. Hétfőn nyolcvannál több, Újdelhibe érkező és onnan induló belföldi járatot törölni kellett, az ingerült utasok pedig sérelmezték, hogy utolsó percben értesítették őket erről.

A helyi hírtelevíziók híradásaiból ítélve hasonló jelenetek játszódtak le a mumbai és a csennai repülőtéren, ahol számos utas a reptéren kívül rekedt a járattörlések miatt. Még nagyobb zűrzavart okozott az, hogy egyes államok korlátozták a járatok számát, és különféle karanténos és önkéntes elszigetelést megkövetelő szabályokat vezettek be az utasok számára, orvoslandó az amiatti aggodalmakat, hogy az utasok egyik városból a másikba hurcolják át a vírust.

A kormány a reptéren bejelentkezők számára távolságtartást és a fizikai érintkezés elkerülését előirányzó protokollt állított össze, át kell esniük hőmérséklet-vizsgálaton, és kötelezően használniuk kell a Covid-19 terjedését nyomon követő alkalmazást. A jegyárak emelkedésének megakadályozása érdekében azonban a kormánynak el kellett állnia attól az elképzelésétől, hogy a távolságtartási szabályokkal összhangban az utastérben üres maradjon a középső szék.

Tízezrek rekedtek karanténban a Fülöp-szigeteken

Egy hét határidőt adott Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök hétfőn az ország hatóságainak, hogy intézkedjenek annak a mintegy 24 ezer, külföldről hazatért Fülöp-szigetekinek az ügyében, akik azóta is karanténban vesztegelnek a koronavírus-járvány miatt.

Az emberek jelenleg hajókon vagy szállodákban várakoznak arra, hogy hazamehessenek.

Harry Roque kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy ennek érdekében a hatóságok bármilyen járművet igénybe vehetnek, beleértve buszokat, repülőgépeket és hajókat is, hogy hazaszállítsák az embereket. A több hetes késést a tesztelések elhúzódásával magyarázta.

A Fülöp-szigetek partjainál jelenleg 29 óceánjáró vesztegel több ezer emberrel a fedélzetükön, ám a rendelkezés értelmében ahhoz, hogy az emberek elhagyhassák a hajókat, előbb le kell őket tesztelni. A Fülöp-szigeteki legénység tagjai újságíróknak az mondták, alig jutnak információhoz, nem kapnak fizetést, és a bezártság egyre komolyabb lelki megterhelést jelent a számukra.

Sokan szállodákban és egészségügyi létesítményekben ragadtak annak ellenére, hogy a vírustesztjeik negatívak lettek, a 14 napos karantén ideje pedig lejárt.

Az ország külföldön dolgozó vendégmunkásai a Fülöp-szigetek gazdaságának egyik motorját jelentik, valamint ők alkotják Duterte elnök egyik fő támogatói bázisát is. A vendégmunkások évente több mint 30 milliárd amerikai dollárt (több mint 9 ezer milliárd forint) küldenek haza, sok esetben pedig családjaik egyetlen kenyérkeresői.

A kormány számításai szerint a járvány okozta gazdasági visszaesés miatt több százezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás maradhatott állás nélkül.

A járvány kitörése óta több mint 30 000 vendégmunkás tért haza. Május 20-ig a 27 ezer elvégzett tesztből 515-nek lett pozitív eredménye. Az országban jelenleg több mint 14 ezer igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 868-an belehaltak a vírus okozta Covid-19 betegségbe.

Rovatok