Index Vakbarát Hírportál

Görögországban bejelentették a turistaszezon kezdetét

2020. május 25., hétfő 09:59 | aznap frissítve

Kelet-Európában és a Balkánon javulni látszik a járványhelyzet. 

Csehország

Két és fél hónapos szünet után hétfőn Csehországban újra megnyíltak az általános iskolák alsó tagozatai, a vendéglők, a szállodák, a strandok, a múzeumok, és újra látogathatók a kórházak és az idősotthonok.

A csehországi köztereken már arcmaszkok nélkül is lehet járni, de a tömegközlekedési eszközökön és a zárt termekben továbbra is kötelező az orr és a száj eltakarása. Legfeljebb 300 fő részvételével tömegrendezvényt is lehet tartani, és újraindult az első osztályú cseh labdarúgó bajnokság is.

A közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó, március közepén elfogadott intézkedések döntő többségének feloldását a szigorú higiéniai szabályok betartása mellett az egyre javuló járványhelyzet tette lehetővé.

Adam Vojtěch egészségügyi miniszter szerint a korlátozások feloldásának korábbi két hulláma – április 25-én és május 11-én – nem vezetett a helyzet rosszabbodásához.

Hétfő reggelig az egészségügyi minisztérium hivatalos kimutatása szerint majdnem 9000 ember fertőződött meg az új koronavírussal, közülük több mint 6000 már felgyógyult betegségéből. A halálos áldozatok száma 315, és az utóbbi napokban alig növekedett. Jelenleg 145 embert ápolnak kórházban, mintegy két tucat ember állapota minősíthető súlyosnak.

Az általános iskolák alsó tagozatai ugyan megnyíltak hétfőn, de az iskolalátogatást a szülők döntésére bízták. Helyenként az iskolások 80-85 százaléka is visszatért az iskolapadba, másutt alig negyedük. A hagyományos általános iskolai oktatást teljes egészében szeptember elsején tervezik felújítani.

Csehország kedden részlegesen megnyitja a határokat. Az MTI szerint:

Görögországban bejelentették a turistaszezon kezdetét

Görögország a koronavírus-járvány elleni két hónapos küzdelem után újraindította a menetrend szerinti komp- és légi közlekedést a szigetein hétfőn. Megnyitottak a kávézók és éttermek is.

A megbetegedéseket tükröző számok alapján a kormány úgy ítélte meg, sikeresen megfékezték a járvány terjedését a görög szigeteken, így három héttel hamarabb bejelentette a turistaszezon kezdetét.

Az újraindítás első lépésében azonban a kompközlekedést a normális járatsűrűség felére korlátozták, és továbbra sem engedélyezték a Görögország és járványtól jobban sújtott Olaszország közötti járatokat. A kompjáratokon és az éttermekben a távolságtartás szabályainak betartása kötelező: az éttermek és szórakozóhelyek az asztalaik felét használhatják, és minden asztalnál legfeljebb 6 vendég ülhet.

A kormány a nyár kezdetéig teljesen újra szeretné nyitni az országot. Május végén teszik közzé azon országok listáját, amelyek állampolgárai kéthetes hatósági karantén és koronavírus-tesztelés nélkül is ellátogathatnak Görögországba.

A Johns Hopkins amerikai egyetem összesítése szerint Görögországban eddig 2900 koronavírusos fertőzöttet és 171 halálos áldozatot regisztráltak, jóval kevesebbet, mint a mediterrán térség más meghatározó országaiban.

Az idegenforgalom a görög gazdaság létfontosságú eleme, a bruttó összterméknek (GDP) több mint 10 százalékát teszi ki. A kormány adatai szerint több mint 34 millió látogató utazott Görögországba tavaly, akik összesen 18,2 milliárd eurót költöttek.

 Szerbia és Montenegró is nyit

Szerbiában másodszor fordult elő, hogy 24 óra alatt nem volt halálos áldozata a Covid-19 betegségnek, ami a szakértők szerint azt jelenti, hogy gyengül a járvány az országban. Szerbiában vasárnapról hétfőre 11 092-ről 11 159-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. 

A járványügyi szakemberek szerint a koronavírus-járvány jobbára már lecsengett szerbiában, de kisebb gócok még kialakulhatnak, főként a munkahelyeken, ahol a visszatérő dolgozók egymásnak adhatják át a vírust, ezért fokozott elővigyázatosságra van szükség.

Koszovóban az utóbbi 24 órában egyetlen fertőzöttet sem regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma 1032. Az egészségügyi miniszter közölte, az első fertőzöttet március 13-án regisztrálták, és azóta vasárnap volt az első nap, hogy egyetlen új fertőzöttet sem vettek nyilvántartásba. A koronavírus-járvány kemény csapást mért a koszovói gazdaságra, a statisztikai hivatal adatai szerint áprilisban 34,4 százalékkal esett vissza az import az egy évvel korábbi adatokhoz képest, míg az export 11,5 százalékos csökkenést produkált.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1941-ről 1978-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

A parlamenti pártok nem tudnak egyezségre jutni, hogy mikorra tűzzék ki a korábban áprilisra tervezett, majd a koronavírus-járvány miatt elhalasztott parlamenti választásokat. A kormányzó szociáldemokraták június 15-én szeretnék megtartani a voksolást, míg az ellenzéki jobboldal inkább az augusztus végét, szeptember elejét tartja erre alkalmasnak. Egy friss közvélemény-kutatás szerint az észak-macedón állampolgárok is inkább a nyár végén járulnának az urnák elé, a júniusi szavazást túl elhamarkodottnak vélik. A szociáldemokraták szerint viszont, ha csak augusztusban vagy szeptemberben lesz a választás, akkor a május 31-én véget érő szükségállapotot további legalább 30 nappal meg kell hosszabbítani.

Montenegróban húsz napja nem regisztráltak új esetet. Az első fertőzöttet 69 nappal ezelőtt vették nyilvántartásba, eddig kilencen haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe, és hétfőre már minden beteg meggyógyult. Amennyiben június 2-ig nem regisztrálnak új megbetegedést, hivatalosan is úgy tekintik, hogy a koronavírus-járvány Montenegróban véget ért.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt tízzel, 2391-ről 2401-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kitörése óta nem regisztráltak ilyen kevés napi esetet a nyugat-balkáni országban, ami a szakértők szerint azt jelenti, hogy hamarosan lecseng az epidémia Bosznia-Hercegovinában.

 Litvániában nyitnak az iskolák

A koronavírus-járvány enyhülésével Litvániában hétfőn megkezdődött az iskolák fokozatos újranyitása, ugyanakkor az illetékes minisztérium és a helyi önkormányzatok szerint az oktatási intézmények alig tíz százaléka szándékozik legalább részlegesen újraindítani a tantermi oktatást.

A balti ország három legnagyobb városában, Vilniusban, Kaunasban és Klaipedában a tanév végéig fenntartják a március közepén bevezetett távoktatást.

Mindaugas Sinkevicius, a litván önkormányzatok egyesületének elnöke szerint ugyanakkor a települések túlnyomó többsége nem szándékozik visszaállni egyhamar a tantermi oktatásra, és inkább kitartanának a távoktatás mellett.

A 2,8 millió lakosú Litvániában eddig 1635 fertőzöttet jelentettek, akik közül 63-an hunytak a Covid-19 betegségben. A csaknem kétmillió lakosú szomszédos Lettországban 1049 az azonosított fertőzöttek, és 22 az elhunytak száma. Az 1,3 millió lakosú Észtországban 1824 a regisztrált fertőzöttek száma, a járvány 65 ember életét követelte.

Oroszországban még dúl a járvány

Oroszországban egy nap alatt 8946-tal 353 427-re emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzések száma a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 2,6 százalékos, és tizedik napja 10 ezer alatti napi növekményt jelent. Az újonnan diganosztizált esetek 43,7 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 92-vel 3633-ra, a gyógyulásoké 5499-cel 118 789-re emelkedett.

Moszkvában 41-en vesztették életüket, amivel az elhunytak száma itt meghaladta a kétezret és 2034-re nőtt. Az igazolt fertőzések napi növekménye a fővárosban 1,6 százalék volt.

A járvány alatt Oroszországban több mint 8,9 millió, az elmúlt egy nap leforgása alatt pedig 260 ezer tesztelést végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 287 683 embert tartanak megfigyelés alatt.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője egy vasárnap éjjeli tévéműsorban arra figyelmeztetett, hogy noha Oroszország túljutott már a napi fertőzések tetőzésén, ezt, mint korábban mindenütt máshol a világon, a halálozások számának növekedése fogja követni.

A járvány kedvező forgatókönyv szerint alakul Oroszországban - mondta a tisztifőorvos. Arra a sajtóban megszellőztetett vádra reagálva, miszerint magas az orosz egészségügyi dolgozók halálozási rátája, azt mondta, hogy az nem tér el jelentősen az országos halálozási összképtől.

Közölte, hogy az országban minden fertőzöttről és koronavírus-halottról tudnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszországban a nyugati gyakorlattól eltérően az összes áldozat esetében boncolásos vizsgálattal állapítják meg a halál okát.

 Megint jár a metró Kijevben

Több mint két hónapnyi leállás után újraindult hétfőn Kijevben a metró, miután életbe lépett a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítésének második szakasza. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a metróba csak szájmaszkkal engedik be az utasokat, akiknek kötelezően legalább másfél méter távolságot kell tartaniuk egymástól az állomások területén. A gumikesztyű viselése is kötelező lenne az előírás szerint, de ennek hiányát elnézik az utasoknak.

Szintén szabaddá vált mindenki számára a felszíni tömegközlekedési eszközök, a buszok, villamosok és trolibuszok használata is a fővárosban. Eddig ugyanis csak külön igazolvánnyal egészségügyi dolgozók és más kulcsfontosságú intézmények, vállalatok alkalmazottai utazhattak rajtuk.

Az Ukrajinszka Pravda helyszíni tudósításában arról számolt be, hogy egyelőre nem sokan szálltak fel a tömegközlekedési eszközökre, a metrószerelvények alig félig voltak utasokkal, a felszíni járatokon is csak az ülőhelyeken utaztak az emberek. A gépkocsiforgalomban ugyanakkor ismét komoly közlekedési dugó alakult ki a reggeli csúcsban.

Az ország keleti részében, Harkivban is újraindult a metró, Dnyipróban a nap folyamán döntenek a földalatti újranyitásáról.

Hétfőtől szigorú feltételek mellett az óvodák is újra kinyithattak az ország több településén.

A gyerekeknek érkezéskor egyebek mellett megmérik a testhőmérsékletét, s akinek 37,2 foknál magasabb, azt hazaküldik. A helyiségeket és a játékokat folyamatosan fertőtleníteni kell és gyakran szellőztetni.

Ukrajnában hétfőre a korábbi napokhoz képest lényegesen kevesebb új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak, egy nap alatt 259-et. Az elmúlt napokban a napi növekmény 400 fölött volt. A regisztrált fertőzöttek száma mostanra 21 245-re nőtt, a betegségben elhunytaké pedig hat újabb halálos áldozattal 623-ra, miközben eddig 7234-en gyógyultak fel, közülük 126-an az elmúlt napban.

A környező országok adatait itt nézheti meg.

Rovatok