Index Vakbarát Hírportál

Dánia nyit a szétszakított párok előtt, akik fotókkal igazolják, hogy együtt vannak

2020. május 25., hétfő 17:10 | aznap frissítve

Dánia hétfőn feloldotta határzárát azok előtt a párok előtt, akik igazolják levelekkel, fotókkal, hogy legalább fél éve együtt voltak, mielőtt a koronavírus-járvány miatti határforgalmi korlátozások elszakították őket egymástól.

A könnyítés viszont csak részleges: csak a többi skandináv országra és Németországra vonatkozik.

A dán rendőrség szerint a párok üzenetváltásokkal, fényképekkel bizonyíthatják kapcsolatukat, de ha ilyeneket nem tudnak felmutatni, akkor személyes információkat kell mondaniuk a társukról. A hatóság pedig ezek alapján dönti el, hogy engedélyezi-e a beutazást.

Dánia az elsők között vezetett be  a koronavírus-járvány  alatt korlátozásokat március elején Európában, aztán az esetszámok stabilizálódása után  az egyik elsőkként kezdtek bele az enyhítésekbe is . Miközben pedig az elmúlt hetekben már számos nyugat-európai országban szintén elkezdődtek az óvatos lazítások, a dánok és a norvégok szinte párhuzamosan, egy lépéssel előrébb már az enyhítés következő szakaszába értek, és részletes menetrendet mutattak be arról is, milyen ütemben próbálnának szinte mindent újranyitni. Erről itt olvashat bővebben.

Rovatok