Index Vakbarát Hírportál

Egyre durvább a helyzet Brazíliában a koronavírus miatt

2020. május 26., kedd 10:34

Nagyon sötét hét elé néz a CNN szerint Brazília, ahol Jair Bolsonaro elnök (egészségügyi) politikája miatt teljesen elszabadult a koronavírus. Hétfőn a brazil egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy újabb 11 687 fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 óra alatt, így eddig összesen 374 800 fertőzöttet tartanak nyilván a dél-amerikai országban, több mint 23 400 ember pedig elhunyt a vírus miatt.  

Bolsonaro feltűnően fittyet hányt a vírusra a kezdetektől fogva. Szombat este, amikor megkívánta a gyorsételt, testőreivel Brazíliaváros egyik hot dogosához ment enni, hogy a maszkját letolva egyen. Csakhogy hamar köréje gyűlt egy kisebb tömeg, és az emberek szidni kezdték, gyilkosnak, hulladéknak és fasisztának nevezve őt, így Bolsanaro kénytelen volt otthagyni a hot dogost.

Vasárnapra Brazília Oroszországot is megelőzte a fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok után a dél-amerikai országban van a legtöbb igazolt beteg a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

A brazil adatok ráadásul világviszonylatban is rendkívül kevés teszt mellett ilyen kiugróak. Aggasztóak a járvány számai Ecuadorban, valamivel ígéretesebb a helyzet a szintén berobbanó Peruban, Mexikóban viszont a kevés tesztelés miatt nincs pontos kép a fertőzésről.

Rovatok