Index Vakbarát Hírportál

Tízmillió kínait pontoznának az egészségi állapota szerint

2020. május 26., kedd 09:14

Eddig a koronavírusra hivatkozva kategorizálták az embereket Kínában színkódokkal, Hangcsou városa azonban megtartaná a profilozást mintegy 10 millió lakosa számára a jövőben is, kiterjesztve azt a teljes egészségügyi rendszerre. A CNN beszámolója szerint ez egy okostelefon-alkalmazás segítségével történne, ami hozzáférne minden egészségügyi adathoz, és ezeket összevetve a kórelőzményekkel, a rendszeres szűrésekkel és az életviteli szempontokkal (alkohol, dohányzás, mozgás) pontozná az ott élőket. Az ún. „egészségügyi pontszámot" ezután egy QR-kód tárolná a mobilon, ami így bármikor leolvasható lenne. 

Közel két éve írtuk, hogy Kína egyre közelebb van a digitális diktatúrához, néhány éven belül annak teljes megszilárdulása várható. Kínában már 2014-ben arcfelismerésen alapuló fizetési megoldást vezettek be. A Kínai Tudományos Akadémia kutatói – más egyetemekkel együttműködve – akkor egy egyedülálló technológiát fejlesztettek ki az adatok begyűjtésére, amely egyszerre szerzett információt az arcról 91 különböző szögből. A fizetéssel kapcsolatos rendszer úgy működik, hogy a felhasználók telepítenek egy alkalmazást a telefonjukra, ami egy pillanat alatt azonosítja őket, aztán összekapcsolják a bankkártyájukkal az appot.

Három évvel később már arcfelismerő szoftverrel tartották szemmel az egyik pekingi egyetemi kollégistáit. Most már az sem számít rendkívülinek, hogy a középiskolai diákok órai viselkedését is arcfelismerő szoftverekkel figyelik. A kamerák semleges, boldog, szomorú, csalódott, ijedt, mérges és meglepett arckifejezéseket tudnak felismerni, valamint hatféle viselkedést, hogy a tanuló áll, olvas, ír, jelentkezik, a tanárra figyel, vagy esetleg az asztalon fetreng-e.

Ám mindezek eltörpülnek a nagy társadalmi kreditrendszer mellett. Ennek a lényege, hogy Kínában az embereket az állami rendszer pontozza. És nemcsak a magánszemélyeket, hanem a civil szervezeteket és a cégeket is.

(Borítókép: Getty Images Hungary)

Rovatok