Index Vakbarát Hírportál

Kegyelmet kapott Zambiában egy 15 év börtönre ítélt azonos nemű pár

2020. május 26., kedd 18:09 | aznap frissítve

Kegyelmet adott Zambiában Edgar Lungu elnök egy azonos nemű párnak az MTI szerint. A pár tagjait korábban „természetellenes cselekedetek” miatt 15 évi börtönre ítéltek – olvasható a dél-afrikai ország hivatalos közlönyében.

A 39 éves Japhet Chataba és a 31 éves Steven Samba az 1963 óta május 25-én ünnepelt Afrika napja alkalmából kapott kegyelmet.

Az eredeti, 2019-es ítélet miatt egyébként feszültség alakult ki Zambia és az Egyesült Államok között. Daniel Foote lusakai amerikai nagykövet az ítélethirdetés után azt mondta: „Elborzasztotta” a bírósági döntés, de ez a kijelentése éles visszhangot váltott ki a konzervatív Zambiában. Lungu elnök erre azt reagálta, hogy az amerikai nagykövet nemkívánatos személy Zambiában, az USA pedig visszahívta az amerikai diplomatát.

Japhet Chataba és Steven Samba mellett Lungu elnök további 2982 foglyot részesített kegyelemben a közlöny szerint.

Zambiában a törvények nem tiltják kifejezetten az azonos neműek közötti kapcsolatokat, de az alkotmány szerint tilos „minden természetellenes testi kapcsolat”.

A 2016-ban újraválasztott Edgar Lungu az elmúlt években többször is felhívta magára a figyelmet a homoszexuálisok elleni kirohanásokkal, annak ellenére, hogy egyes adományozó országok kitartóan szorgalmazzák a toleranciát.

Rovatok