Index Vakbarát Hírportál

Drámaian csökkent Boris Johnson népszerűsége a karanténszegő főtanácsos miatt

2020. május 27., szerda 14:42 | aznap frissítve

Drámai visszaesést mutattak ki a legújabb közvélemény-kutatások Boris Johnson és a brit kormánypárt népszerűségében, miután botrány robbant ki a karantén szabályait megszegő, a Johnson betegségéről tudomást szerezve sietősen távozó főtanácsos, Dominic Cummings miatt – írja a CNN

Cummingsot komoly kritika érte, miután brit újságok megírták, hogy a karantén március 23-i bevezetése után a Londontól körülbelül 500 kilométerre lévő Durhambe utazott a szüleihez, hogy a közelükben töltse a karantént. A botrány miatt nem mondott le, sőt bocsánatot sem kért. Azt mondta, azért utazott szüleihez, mert a feleségének tünetei lettek, és nem tudta, mi lesz a gyerekeivel, ha ő is elkapja a vírust.   

A nép haragját azzal válthatták ki, hogy Boris Johnson nem volt hajlandó a botrányos tetteiért lapátra tenni a főtanácsost. A válaszadók kétharmada szerint ugyanis Cummingsnak le kellett volna mondania, és ugyanennyien gondolják azt is, hogy Boris Johnsonnak kellett volna elküldenie. 

A SavantaComRes közvélemény-kutatása szerint Johnson népszerűsége 20 ponttal esett négy nap alatt. Az ellenzéki Munkáspárt nagyot profitált a botrányból, bár még mindig vezet a kormánypárt, de két mérés szerint is csökkent a kettő közti különbség.   

Rovatok