Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az Ibiza-botrány eredeti felvételeit

2020. május 27., szerda 22:40

Az osztrák rendőrség megtalálta azt az összesen több mint 12 órás leleplező videófelvételt, amit titokban készítettek egy ibizai luxusvillában Heinz-Christian Strachéról, a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori elnökéről, illetve későbbi alkancellárról 2017 nyarán.

A rejtett kamerás felvétel egy részét két német újság hozta nyilvánosságra tavaly májusban, és már ez is hatalmas botrányt okozott. A videón Strache a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt azt ígéri meg egy orosz nőnek, hogy ha megveszi a legnagyobb osztrák napilapot és a választási kampányukhoz támogatást ad, cserébe zsíros állami megbízásokat kaphat.

Az MTI híre szerint a teljes felvétel április végén került a rendőrség birtokába. A nyomozás vezetője, Dieter Csefan arról tájékoztatott, hogy a kép-és a hanganyagot tartalmazó mikro-memóriakártyát az ügyet a háttérből állítólagosan mozgató Julian H. egyik ismerősénél foglalták le. Elmondta: a kártya létezéséről a nyomozások és a kihallgatások során szereztek tudomást.

A villában történteket szünet nélkül rögzítették, és az előkészületekről is maradtak fenn részletek. Így a teljes videó 12 óra 32 perc és 38 másodperc hosszúságú, ezen kívül pedig egy 8 óra 14 perc és 3 másodperces hanganyag is készült. A nyomozás jelenlegi állása szerint az elkövetők célja az volt, hogy később eladják a felvételt.

A felvételeket jelenleg értékelik, így egyebek mellett azt is, mit mondott Strache az eddig nyilvánosságra került felvétel előtt, illetve azt követően.  A teljes videón jól látható az a férfi is, aki a háttérből irányította az eseményeket. A magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nő elfogására nemzetközi elfogatóparacsot adtak ki. A felvétel alapján róla újabb képeket készítettek; "Alyona Makarov" valódi személyazonossága azonban ismeretlen.

Az Ibiza-botrány nyomozása során a rendőrök 55 házkutatást tartottak, 259 alkalommal történt kihallgatás, 48 esetben megfigyelés, és 15 telefonfigyelés, illetve lehallgatás. Az Ibiza-vizsgálóbizottság néppárti (ÖVP) tagja, Wolfgang Gerstl már azt sürgeti, hogy a teljes felvételt mielőbb bocsássák a testület rendelkezésére, mivel annak döntő jelentősége van.

Strache örül a nyomozás sikerének, szerinte most már "objektív bizonyítéka" van a rendőrségnek, és nemcsak a háttéremberek vagy az újságírók által írottak alapján folytatják a nyomozást.

A botrány másnapján Strache lemondott, Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke pedig bejelentette, hogy nem kíván tovább együtt kormányozni az FPÖ-vel, és előrehozott választások kiírását kezdeményez. Ezután 2019 júniusában átmeneti kormányt neveztek ki a szeptember 29-i választásokig tartó időszakra, amelyen az FPÖ támogatottsága jelentősen visszaesett, a közvélemény-kutatásokhoz képest is rosszabb eredményt ért el.

Frissítés: Csütörtökön az MTI osztrák sajtóhírekre hivatkozva azt írta, hogy azügyben bűnrészességgel gyanúsított egyik férfi vallomása szerint az orosz nőnek „magyar gyökerei vannak”. A gyanúsított azt is elmondta, hogy a nő valószínűleg Lettországban, Rigában él.

Rovatok