Index Vakbarát Hírportál

Amerikai külügyminiszter: Hongkong már nem számít autonóm területnek

2020. május 27., szerda 20:21

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán közleményben tudatta, hogy az amerikai törvényhozást arról biztosította, Hongkong elveszítette Kínától való különállását, ezért nem is jogosult különleges elbánásra az Egyesült Államok részéről.

A tények alapján ma már egyetlen józan ember sem állíthatja, hogy Hongkong továbbra is nagy autonómiát élvez Kínával szemben.

Pompeót erre a belejelentésre - a Trump-kormányzat legújabb Kína-ellenes kampányán túl - az sarkallta, hogy a héten kerül a pekingi törvényhozás egy olyan átfogó törvénytervezet, mely büntethetővé tenné a „lázadást“, a „külföldi befolyást“ és a Kínától való elszakadás gondolatának népszerűsítését. Peking ráadásul a Kínához való visszatérését követően széleskörű autonómiával rendelkező város törvényhozásának megkerülésével nyomná át a törvényt, melynek végrehajtásában is nagy szerepet szánna a központi hatóságoknak. A Hongkong autonómiáját-, illetve a városban még létező demokratikus jogok felszámolását előrevetítő tervezet ellen százak tiltakoztak (azért nem százezrek, mivel a koronavírus-járvány a demonstrációkat is visszaveti).

Az USA lépése komoly gazdasági fenyegetést jelent. Ugyanis Hongkongnak az 1997-ig tartó brit gyarmati múltjából fakadó, Kína által a visszatérés idején elismert különálló jogrendjének köszönhetően a városban nagyjából 80 ezer amerikai él, és 1300 amerikai cég is itt üzemeltet irodát vagy telephelyet. Az Egyesült Államok és Hongkong közti kereskedelem értéke eléri az évi 67 milliárd dollárt.

Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó szerint ha az autonómiát az amerikai kormányzat nem látja többé valósnak, akkor az megágyazhat egy Hongkongot és Kínát egyaránt érintő szankciónak.

(Axios)

(Borítókép: Mike Pompeo. Fotó: Nicholas Kamm / Pool / Reuters)

Rovatok