Index Vakbarát Hírportál

Tavaly több mint 41 ezer politikai bűncselekményt követtek el Németországban

2020. május 27., szerda 17:56 | aznap frissítve

Tavaly emelkedett a politikai indíttatású bűncselekmények száma Németországban, idén pedig a koronavírus-járvány miatt a 2019-esnél is rosszabb adatokra számítanak.

A német rendőrség 2019-ben 14,2 százalékkal több politikailag motivált bűntettet jegyzett fel, mint az előző esztendőben, ami összesen mintegy 41 ezer esetet takar. Ebből 22 ezer a különféle szélsőjobboldali csoportokhoz köthető, akik elsősorban a bántalmazásban jeleskedtek, míg a szélsőbaloldali csoportok elsősorban (a jellemzően az utcai demonstrációikon történt) gyújtogatásban tűntek ki.

Jelentősen, 13 százalékkal emelkedett az antiszemita indíttatású bűntettek száma, a 2032 eset 93 százaléka szélsőjobboldali hátterű. De az iszlámellenes esetek száma is 4,4 százalékkal, 950-re nőtt.

Ugyanakkor több mint 27 százalékkal csökkent a vallási indíttatású bűncselekmények száma; elsősorban az iszlamisták csendesedtek le, miután az Iszlám Állam szíriai és iraki bukása miatt sokan ábrándultak ki a terrorszervezetből, ráadásul az elmúlt években sok szélsőséges iszlamista csoportot betiltottak a német hatóságok.

A koronavírus miatt 2020-ban tovább növekedhet a politikai indíttatású bűncselekmények száma, mivel az MTI által idézett német szakértők úgy vélik,

a járvány t

ovábbi ékeket verhet az amúgy is megosztott német társadalomba.

Christine Lambrecht igazságügy-miniszter szerint „ijesztő, hogy a járvány hatásaként a gyűlölet újabb formái jelentek meg”.

Rovatok