Index Vakbarát Hírportál

Extra hatalommal ruházták fel a kínai kommunista pártot

2020. május 28., csütörtök 10:52

A várakozásoknak megfelelően, a kínai parlament csütörtökön elfogadta a múlt pénteken ismertetett, nemzetbiztonsági törvénytervezetet, amely extra hatalommal ruházza fel a kínai kommunista pártot Hongkongban, írja az MTI. Az extra jogosultságok segítenének Kínának keményebben fellépni az olyan függetlenségpárti megmozdulások ellen, amelyek meghatározták a tavalyi évet.

A hongkongi demokráciapárti politikusok és aktivisták aggodalmai szerint a hongkongi szabadságjogokat korlátozó törvénytervezet betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírja, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban.

A kínai parlament ülésszakának utolsó napján 2878 igen és 1 nem szavazattal fogadták el a tervezetet, az eredményt a törvényhozók tapssal üdvözölték.

A törvénytervezet ellen ezrek vonultak utcára vasárnap. 2003-ban már volt egy kísérlet a hongkongi törvényhozásban arra, hogy egy olyan törvényt fogadjanak el, amely segítette volna korlátozni a Kína ellenes médiát és lehetőséget adott volna a hatóságoknak arra, hogy engedély nélkül is házkutatásokat tartsanak, azonban a széleskörű tiltakozások miatt végül lekerült a napirendről az úgynevezett "zendüléstörvény".

Az új jogszabály tovább élesíti a konfliktust az Egyesült Államok és Kína között. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán közölte: Washington a kínai kormányzat lépései nyomán nem tartja többé autonóm területnek Hongkongot. Donald Trump amerikai elnök pedig még kedden azt ígérte, hogy "erőteljes" válaszlépéseket tesz, amennyiben a pekingi parlament elfogadja a nemzetbiztonsági törvénytervezetet.

Frissítés: Tajvan segítséget nyújtana a hongkongi menedékkérőknek, egy héten belül elkészül a humanitárius akcióterv. Ezt Csen Ming-tung, a kínai anyaállam ügyeivel foglalkozó tanács (MAC) illetékes minisztere jelentette be csütörtökön a tajpeji törvényhozás ülésén. 

A tárcavezető szerint az alapelképzelés a tajvani kormány és magánszektor szoros együttműködésén alapulna, hogy segítséget nyújthassanak azoknak a hongkongiaknak, akik Tajvanra szeretnének áttelepülni. A közös munkát a Tajvan-Hongkong Gazdasági és Kulturális Együttműködési Tanács hangolná össze, amelyet félhivatalos szervként hozott létre 2010-ben a tajpeji vezetés a hongkongi hatóságokkal történő kapcsolattartásra.

Csen a hongkongi nemzetbiztonsági törvény csütörtöki elfogadása előtt arról beszélt, hogy Tajvan felülvizsgálhatja a kínai különleges státuszú területtel való kapcsolattartásra vonatkozó jogszabályait. Hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági törvény végrehajtásával Hongkong elveszíti nagy fokú autonómiáját.

Rovatok