Index Vakbarát Hírportál

Áldozatok holmijait találták meg az egykori grazi munkatábor helyén

2020. május 29., péntek 21:14 | három éve frissítve

Áldozatok holmijainak sokaságát fedezték fel Graz Liebenau nevű kerületében, az egykori náci munkatábor környékén, ahol tömegsírokat is sejtenek – számolt be a DerStandard.at

A lapnak nyilatkozó Rainer Possert, grazi orvos és történész évek óta gyanította idős pácienseitől származó elmondások alapján, hogy akár áldozatok százait is eltemethették a korábbi liebenaui munkatáborban. Most a régészek által talált leletek  alátámaszthatják Possert feltételezéseit és a túlélők elbeszéléseit.

A régészek a táborban fogvatartottak személyes tárgyainak maradványait fedezték fel nagy mennyiségben: fésűket, gyermek- és felnőttcipők bőr talpait, játékokat és drágaköveket.

A cikk szerint a háború befejezése előtt nem sokkal a táborban körülbelül 8000 magyar származású embert tartottak fogva, akiket innen az Ausztria északi részén fekvő mauthauseni haláltáborba küldtek tovább teljesen legyengülve a hosszas kínzástól és alultápláltságtól. Amikor megérkeztek Liebenauba, nem kaptak se enni, se gyógyszereket, és a dermesztő hideg ellenére a szabad ég alatt kellett tölteniük az éjszakát – írja a  BBC  egy 2015-ös cikkben. 

Possert most attól tart, hogy az ásatásokat ismét abbahagyják, mert jelezték neki, hogy a koronavírus okozta válság miatt nem lesz pénz folytatni a feltárást. De Michael Grossmann, a kulturális hivatal vezetője azt mondja a Standardnak, hogy a város továbbra is nagyon szeretné tisztázni az ügyet. „Ha viszont testrészeket találnak majd, akkor a belügyminisztériumhoz kerül az ügy” – közölte Grossmann.

Rovatok