Index Vakbarát Hírportál

Gyilkosság miatt letartóztatták a rendőrt, aki George Floyd nyakára térdepelt

2020. május 29., péntek 19:52 | aznap frissítve

Négy nappal a nagy port kavart eset után letartóztatták Derek Chauvint, azt a rendőrt, aki hétfőn George Floyd nyakára térdepelt egy igazoltatás során, ami később a fekete férfi halálát okozta. Az intézkedésben részt vevő négy rendőrt már másnap kirúgták a rendőrségről, Chauvin letartóztatását pénteken jelentették be egy sajtótájékoztatón – írja a CBS Minnesota. A CNN szerint gyilkosság és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelnek ellene vádat. 

George Floydot négy rendőr igazoltatás közben rángatta ki a kocsijából, megbilincselve a rendőrautónál a földre teperték. Egyikük, Derek Chauvin a nyakára térdelt, és nyolc percen át szorította, miközben Floyd többször szólt, hogy nem kap levegőt. A mostani állás szerint Floydot azért igazoltatták, mert hasonlított valakire, aki hamis pénzzel akart fizetni egy boltban, és szembeszegült a rendőrökkel, ezért kellett intézkedniük.

John Harrington, a minnesotai közbiztonsági hivatal megbízottja azt közölte, hogy a 19 éve a minneapolisi rendőrségnél dolgozó Chauvint őrizetbe vették. 

A rendőrség korábbi álláspontja az ügyben az volt, hogy Floyd ellenállt a rendőri intézkedésnek, és közben megsérült, de a CBS News által megszerzett videófelvételek alapján a férfi kezdetben együttműködőnek tűnt. 

Két másik rendőrt is megneveztek, akik részt vettek az akcióban: Thomas Lanet és J. Alexander Kuengot, akik kevesebb mint három éve dolgoztak a rendőrség kötelékében. 

A városban az eset nyilvánosságra kerülése után elszabadultak az indulatok, tüntetésbe, gyújtogatásba, fosztogatásba kezdtek, és még mindig nem csillapodnak

Rovatok