Index Vakbarát Hírportál

Több mint egy év után hazaengedték a 21 hét terhesség után született német kisbabát

2020. május 29., péntek 22:53

A világ egyik legkorábban, 21 hét és 4 nap terhesség után világra jött koraszülöttjét több mint egy év után hazaengedték a kórházból a németországi Fuldában – írja az MTI.

A kislány és fiú ikertestvére hirtelen, 2019. március 5-én jött világra otthon, ám a fiúgyermek keringési problémák miatt néhány órával a kórházba szállítás után meghalt. A születése óta a fuldai klinikán ápolt lánygyermeket április 22-én, csaknem 13 hónap után engedték haza.

Egy terhesség normálisan 40 hétig tart.

Mint a kórház pénteken közölte, a kislány, aki a születésekor 450 grammot nyomott és 25 centiméter volt, a körülményeknek megfelelő, stabil állapotban van.

Reinald Repp, a kórház gyermekosztályának igazgatója azt mondta, hogy az ilyen éretlenül világra jött gyermekeknél nagy a megbetegedések kockázata, magas a tüdő-, agy-, bél- és szemkárosodások veszélye is, így a közelmúltban hazaengedett kislánynak is hosszabb ideig tüdőproblémái voltak.

A fuldai klinikának már van tapasztalata extrém koraszülöttekkel: 2010. november 7-én 21 hét és öt nap terhesség után itt született meg egy Frieda nevű kislány, aki akkor Európa legkorábban világra jött koraszülöttjének számított.

Az áprilisban hazaengedett kislány kilétét a család kérésére a kórház titokban tartja, bár a német Bild még képet is közölt róla.

2015-ben az Index végigkövette a 24. hétre született Danika kórházban töltött idejét.

(Ajánlókép: a Fuldai Kórház, Klinikum Fulda)

Rovatok