Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus miatt a többi beteg marad ellátás nélkül

2020. június 1., hétfő 18:09

A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.

"Az országoknak újszerű megoldásokat kell találniuk, hogy a COVID-19 elleni küzdelemben fenntarthassák a nem fertőző betegségek esetén is a fontos egészségügyi szolgáltatásokat" – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Genfben az MTI beszámolója szerint.

A felmérés főbb megállapításai:

A WHO által összeállított dokumentum szerint a legtöbb esetben azért mondták le az időpontokat, mert az orvosi személyzetet a koronavírusos betegek kezelésére elvonták, illetve a betegek a kijárási korlátozások miatt nem mehettek el kezelőorvosukhoz.

Egy időre Magyarországon is leállt az egészségügy nagy része a járvány miatt, a halasztható ellátásokat és beavatkozásokat elhalasztották, és a kórházi ágyak 60 százalékát is felszabadították, de az első hullám tetőzése után az egészségügy is nagyrészt újraindult.

A WHO szerint a nem fertőző betegségekben évente 41 millió ember hal meg világszerte, ez a globális halálesetek 71 százalékát teszi ki.

Rovatok