Index Vakbarát Hírportál

Schwarzenegger az erőszak ellen van, de egyetért a tiltakozókkal

2020. június 1., hétfő 08:49

Egy kisebb esszét írt az Atlanticba Kalifornia egykori kormányzója, filmes szupersztár, Arnold Schwarzenegger, amiben az Egyesült Államok több nagyvárosában zajló tiltakozó tüntetésekről osztja meg a véleményét.

Nagyon röviden arról szól az írása, hogy egyetért a tiltakozókkal, akik egy jobb, egyenlőbb Amerikát szeretnének, de természetesen elveti az erőszak minden formáját, így például a gyújtogatásokat is.

Schwarzenegger az írása elején emlékezteti az olvasót, hogy ő maga bevándorló, 1968 óta él az Egyesült Államokban. Az országról alkotott első benyomásait még az államokon kívül szerezte. Akkor egy olyan országot látott az USA-ban, ahol korlátlanok a lehetőségek, mindenki egyenlő és mindenki korlátlanul megvalósíthatja az álmait. Aztán már az Egyesült Államokban élve, gyerekként szembesült azzal, hogy azért korántsem ennyire ideális ez a kép. A hatvanas években tüntetések zajlottak az utcán, Martin Luther King Jr-t és Robert F. Kennedyt meggyilkolták, egyszóval Schwarzenegger ráeszmélt arra, hogy az élet ott sem fenékig tejfel. Szerinte George Floyd szörnyű halála is arra mutat rá, hogy Amerika nagyon nem tökéletes és azt jelzi, hogy valami nagyon rossz a rendszerben.

Schwarzenegger szerint az Egyesült Államok társadalma rendkívül egyenletlen, senki nem állíthatja, hogy ugyanazt az oktatást kapja egy belvárosi fekete, mint egy külvárosban élő. Azt sem állíthatja senki, hogy ugyanúgy, azaz egyenlően bánik az amerikai igazságszolgáltatás az emberekkel - véli a volt kormányzó.

Schwarzenegger arról is ír, hogy miután az Egyesült Államokba jött és ráébredt arra, hogy ez az ország sem tökéletes, dolgozott az egyenlőtlenségek ellen, megpróbálta hozzátenni a maga részét ehhez a munkához később kormányzóként is. De ma már tudja, hogy még többet kellene tenni mindannyiuknak. "A hazafiasság nem csupán a zászló vak szeretét jelenti" - írja, hanem egy olyan munka, amit mindenkinek meg kell ahhoz tenni, hogy mindenki számára jobb legyen az ország, ahol él.

   

   

Rovatok