Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal és lovas rendőrökkel mentek a tüntetőknek

2020. június 2., kedd 00:58

Hétfő estére megint tömegek vonultak az utcákra az Egyesült Államokban, hogy tüntessenek George Floyd halála miatt. A legtöbb nagyvárosban meghosszabbították a kijárási tilalmat és növelték az utcára kivezényelt rendőrök számát, miután vasárnap éjszaka is több helyen zavargásokba, fosztogatásokba fordultak át a korábban békés tüntetések. 

Washingtonban a Fehér Ház közelében, a Lafayette parknál durvult el a tüntetés vasárnap éjjel, a rendőrség akkor lépett közbe, amikor gyújtogatások kezdődtek. Hétfő délután ismét itt gyülekeztek a tüntetők, pár száz méterre a Fehér Háztól, ahova a Nemzeti Gárda egységei érkeztek erősítésként. Nem sokkal később a rendőrökkel együtt fel is sorakoztak, és a sorfal mögött megjelent William Barr igazságügyi miniszter is.

A városban este héttől volt érvényben a kijárási tilalom, kevéssel előtte a rendőrök és a katonaság meg is kezdte az addig békés tüntetők kiszorítását, és könnygázt, valamint lovas rendőröket is bevetettek.

Ez idő alatt elkezdődött Donald Trump elnök rendkívüli beszéde a Fehér Ház kertjében. 

Trump arról beszélt, hogy legfontosabb feladatának tartja, hogy megvédje az országot, mert erre esküdött fel, és olyan elnök, akinek a törvény és a rend a legfontosabb. Elmondta, hogy igazságot fognak szolgáltatni George Floyd családjának. Aztán rátért arra, hogy nem fogja engedni a törvénytelenséget és a zavargásokat, ezért mozgósítja az amerikai hadsereget és minden rendelkezésére álló szövetségi eszközt.

Azt mondta, hogy a békés tüntetők szövetségese, de erőszakos emberek, anarchisták keveredtek a tüntetők közé. A kormányzóknak azt javasolta, hogy vessék be a Nemzeti Gárdát, hogy rendet tegyenek, viszont ha egy város vagy állam nem törekszik erre, akkor ott be fogja vetni a hadsereget. Azt ígérte, hogy be fogják tartatni a kijárási tilalmat, uralni fogják az utcákat, és aki nem engedelmeskedik, azt őrizetbe veszik. A beszéd alatt is folytatódott az oszlatás, a közvetítésbe is behallatszottak a könnygázgránátok. 

A beszéde után a Fehér Ház közelében lévő Szent János-templomhoz indult, amiben szintén kisebb kárt tettek a vasárnap éjszakai zavargások. Korábban tüntetők tartózkodtak a templom előtt, de könnygázzal kiszorították őket innen, úgyhogy az elnök zavartalanul átvonulhatott. 

Trump a bibliát magasba tartva mondott néhány szót a templom előtt, majd a testőrei kíséretében visszament a Fehér Házba. 

Joe Biden, az Obama-kormány volt alelnöke, a demokraták várható elnökjelöltje a novemberi választásokon a Twitteren reagált Trump nyilatkozatára.

„Az amerikai hadsereget használja fel az amerikaiak ellen. Könnygázt és gumilövedékeket vetet be a békés tüntetők ellen. Egy fotó kedvéért”

– írta. Washington polgármestere, Muriel Bowser a Twitteren szólalt fel a rendőri akció ellen. Azt írta, hogy a szövetségi rendőrök 25 perccel a kijárási tilalom határideje előtt léptek fel a tüntetők ellen, akik nem provokálták őket. „Az ilyen akciók csak a helyi rendőrök munkáját nehezítik. Szégyen” – olvasható a posztban. New York állam szenátora, Zellnor Myrie azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy békés tüntetésen vett részt Brooklynban, amikor a rendőrök lefújták paprikaspray-vel, majd megbilincselték. Miután a rendőrök realizálták, hogy kicsoda, elengedték, és orvos segítséget kapott. 

Más városokban is megmozdulások kezdődtek hétfő este. New Yorkban helyi idő szerint délután kezdtek tömegek vonulni az utcákon. Philadelphiában már késő délután kaotikus jelenetek alakultak ki, miután a tüntetők felmentek az autópályára, erre a rendőrök nagy mennyiségű könnygázt vetettek be ellenük. Sokan az autópályát szegélyező kerítésen átugrálva menekültek. 

Baltimore-ban, Dallasban, Atlantában és Los Angelesben is utcára vonultak az emberek. Utóbbi városban tizenkét órás kijárási tilalmat vezettek be, ami a legszigorúbb intézkedés az 1992-es zavargások óta. A virginiai Richmondban is könnygázt vetettek be a tüntetők ellen.

A kijárási tilalmat több nagyvárosban sem sikerült betartani. New Yorkban például az este tizenegyes kijárási tilalom után is sokan maradtak az utcákon, és megint voltak fosztogatások. Emiatt kedd este már este nyolckor életbe lép a korlátozás. 

(Reuters, CNN, USAToday)

(Borítókép:  Rohamrendőrök üldöznek egy embert A Fehér Házzal szemközti területen. Fotó: Ken Cedeno / Reuters) )

Rovatok