Index Vakbarát Hírportál

Új gyanúsított van a világ leghíresebb eltűnt gyerekének ügyében

2020. június 3., szerda 20:30

Egy 43 éves börtönben ülő német férfi az új gyanúsított a világ leghíresebb eltűnt gyerekének, Madeleine McCann eltűnésének ügyében, írja a BBC.

A gyanú szerint 2007-ben a férfi Portugálián keresztül utazott, és ott volt azon a környéken az év májusában, ahonnan a kislány eltűnt. A férfi a kocsiját, egy lakókocsit a lány eltűnésének másnapján átíratta valaki más nevére. 

A férfi nevét a rendőrség nem árulta el, csak annyit, hogy rövid szőke haja van és magas, írja a The Guardian. A kislány eltűnésekor harminc éves volt, de akár huszonötnek is kinézhetett. 1995 és 2007 között gyakran tartózkodott Portugáliában, lakókocsiban élt, néha kiutazott Németországba. 

Egyelőre a nyomozás továbbra is eltűnt személyként keresi Madeleine-t, mert nem tudható biztosra, hogy meghalt, írja a lap. A németek ugyanakkor gyilkossági ügyként definiálják az ügyet. A nyomozók azt sem árulták el, hogy a férfi pontosan miért van börtönben, csak annyit mondtak, hogy annak az ügyhöz, amiért elítélték nincs köze a kislány eltűnéséhez.

Tizenhárom kereséssel töltött év, 11 millió font elköltése, két ország rendőrsége és számtalan magánnyomozó cég bevonása után még mindig nem tudni semmi biztosat a lány eltűnéséről, de a szülei ennek ellenére többször beszéltek már arról, hogy sosem akarják feladni a reményt. A Netflix pár hónapja  sorozatot is csinált az ügyből , ebben azonban a szülők nem vettek részt, mert úgy ítélték meg, hogy akár még hátráltathatja is a nyomozást.

2007. május 3.

Madeleine McCann eltűnése a 2000-es évek egyik legnagyobb bűnügyi rejtélye volt, és máig rendszeresen témát ad az angol nyelvű bulvársajtónak. A háromgyerekes brit orvos házaspár legidősebb kislánya nem sokkal negyedik születésnapja előtt tűnt el a portugáliai Praia da Luz üdülőhely egyik apartmanjából, ahol szüleivel és két évvel fiatalabb ikerpár testvéreivel nyaralt. A szülők lefektették a gyerekeket, majd elmentek a barátaikkal vacsorázni egy százhúsz méterre lévő étterembe. A gyerekeket óránként ellenőrizték, az apa, Gerry McCann kilenckor még mindent rendben talált. De amikor tízkor az anya, Kate McCann ment be az apartmanba, Madeleine már nem volt ott.

A nyomozók szerint az akkor harminc éves férfi pont a Praia Da Luz üdülőhely környékén volt akkor, amikor a család is ott volt. A kislány eltűnésének napján este 19:32 és 20.02 között telefonhívása is, így azt kérik, hogy jelentkezzen a rendőrségen az, aki akkor épp beszélt vele. Azt remélik, hogy tud információkkal szolgálni a német gyanúsítottról, hátha beavatta őt a tervébe a beszélgetésük alatt. "Több mint tizenhárom év telt el, ennyi idő alatt a lojalitása is megfordulhatott. Most börtönben van, de attól tartunk, korábban az emberek félhettek előrelépni az ügyben. De most erre itt az idő", szólította meg a rendőrség az ismeretlen telefonálót. 

A rendőrség szerint a férfi már korábban is a hatszáz ember között volt, akit az eltűnéssel kapcsolatban vizsgáltak, de nem volt gyanúsított. 2017-ben viszont új információk kerültek róla a rendőrség birtokába, az azóta eltelt években pedig információkat gyűjtöttek róla Portugáliában és Németországban is.

A szülők és a rendőrség kapcsolata

Az első perctől világos volt, hogy az eleinte emberrablásra gyanakodó portugál rendőrség és a McCann szülők nem találják a közös hangot. A házaspár kezdettől inkompetensnek érezte a rendőröket, akik viszont képtelenek voltak felfogni, hogy hagyhatja magára valaki éjjel a kisgyerekeit. A portugál rendőrök már itt eldöntötték, hogy a szülők így vagy úgy, de bűnösök.

A portugál rendőrség még az év szeptemberében bejelentette, hogy feltételezésük szerint a kislány már a szobában meghalt, aztán elvitték onnan. Megtalálták Madeleine vérnyomait az apartmanban és a kocsiban, amit szülei 25 nappal az eltűnése után béreltek. Anyját, és később az apját is gyanúsítottá nyilvánították. Gonçalo Amaral volt portugál rendőrfőnök szerint Madeleine-t a szülei véletlenül megölték, aztán eltüntették a holttestet. Amaral könyvet is írt az elméletéről, és a mai napig kitart mellette.

Később azonban kiderült, hogy a portugál rendőrség bizonyítékai messze nem bizonyító erejűek, Amaralt kirúgták, a szülők gyanúsítását ejtették. De újabb gyanúsított nem volt, és azóta sincs. A szülők több nemzetközi magánnyomozó céggel nyomoztattak, és a brit rendőrség is újranyitotta az ügyet.

Madeleine idén lenne 17 éves, szülei a mai napig rendületlenül hiszik, hogy életben van.

Madeleine McCann-nel kapcsolatos híreket a mai napig követi például a magyar sajtó is. A Harry Potter-könyvek írója, J.K. Rowling és a Topshop tulajdonosa 2,5 millió fontos jutalmat ajánlott fel annak, aki megtalálja a kislányt. De Gordon Brown korábbi brit miniszterelnök és David Beckham is megszólalt az ügyben.

2019 júniusában elfogadták a brit rendőrség további finanszírozásról szóló kérvényét, így az alapján újabb egy évre kihúzták a nyomozást az eltűnt kislány ügyében.  A rendőröknek egyébként félévente kell újabb támogatásért folyamodnia, 2018 novemberében például 150 ezer fonttal járult hozzá a brit kormány az ügyhöz.

(Borítókép: Melanie Maps / AFP)

Rovatok