Index Vakbarát Hírportál

Trump kicsit elhízott, de semmi tragikus

2020. június 3., szerda 22:28

Donald Trump 110,6 kilót nyom, 190,5 centiméter magas, a vérnyomása 121/79 mmHG, a nyugalmi pulzusszáma 63/perc, tette közzé a Fehér Ház szerdán. A vizsgálatra azért volt szükség, mert Trump bevett egy rakás olyan gyógyszert, amiről azt hitte/mondták neki, hogy a koronavírus ellen hatásos gyógymód, miközben a vizsgálatok kimutatták, hogy a leginkább malária és lupus kezelésére alkalmazott készítmények legjobb esetben nem hatnak, legrosszabban mindenféle komplikációkat okoznak. 

Kayleigh McEnany, a Fehér ház sajtófőnöke szerint a vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy az elnök egészséges, az elnök orvosa, Dr. Sean Conley, pedig annyit közölt, hogy nem volt semmi érdemleges, amiről beszámolhatna. Trump hidroxi-klorokin szedésével kapcsolatban azt írta, hogy az elnök egyeztetett az orvosi stábbal, szívritmusát a kúra alatt folyamatosan ellenőrizték. 

Hetekkel Trump bejelentése előtt az USA élelmiszer- és gyógyszerészeti hatósága, az FDA figyelmeztetést adott ki, mely szerint a hidroxi-klorokin komoly szívritmus-problémákat okozhat, főleg ha az egyik népszerű antibiotikummal együtt szedik. A hidroxi-klorokin hatásosságát a koronavírus ellen jelenleg is vizsgálják. Trump azért kezdte el szedni a gyógyszert, mert a Fehér Házban koronavírussal fertőzött dolgozókat találtak. A kúrának nem volt semmilyen hatása az elnökre.

Az elnök első hivatalos orvosi vizsgálatának eredménye a mostaninál rosszabb volt, Dr. Sanjay Gupta, a CNN szakértője szerint Trump apróbb szívbetegségben szenved, amihez a orvosai a koleszterinszint gyógyszeres csökkentését és életmódváltozást javasolták. A Mayo Clinic akkoriban azon a véleményen volt, hogy ha Trump nem változtat életvitelén, három-öt éven belül infarktust kap.

A CNN az elnökhöz közeli forrásokra hivatkozva 2019 elején azt jelentette, hogy Trump valóban változtatott pár dolgon, de a rendszeres testmozgásra nem hajlandó. A mostani koleszterinszintje viszont jó (167), a tavalyi veszélyes (198) és 2018-as kifejezettem egészségtelenhez (223) képest.

Rovatok