Index Vakbarát Hírportál

Obama: Ebben az országban folyton kényelmetlen helyzetbe kell hoznunk a fennálló rendet

2020. június 4., csütörtök 00:56

Ígéretéhez híven valóban aktivizálta magát Barack Obama volt elnök, aki három napon belül már másodszor szólalt meg a Floyd-gyilkosság miatt kitört országos tiltakozó akciókkal kapcsolatban. Az USA első és mindmáig egyetlen fekete származású elnöke saját alapítványának rendőrségi reformról tartott online konferenciáján intézett üzenetet a nyilvánossághoz.

A volt elnök részvétét nyilvánította az elmúlt hónapok rasszista támadásainak áldozatul esett feketéknek; George Floyd mellett a Georgia államban csakúgyból lelőtt fekete futó, Ahmaud Arbery (akinek gyilkosait futni hagyta a helyi rendőrség) és Breonna Taylor mentős-ápoló, akit Louisville-ben három nyomozó egy rajtaütésszerű házkutatás során (miközben a vádlottat már a házkutatás előtt elfogták) kirobban tűzharcban lőtt le.

Obama a rasszizmust „az amerikai társadalom eredendő bűné”-nek nevezte, és erre vezette vissza azt a tényt, hogy a koronavírus mind a konkrét fertőzések és halálozások, mind pedig a gazdasági következmények területén aránytalanul jobban sújtja a fekete közösségeket.

A demokrata politikus elsősorban a fekete fiataloknak üzent, méghozzá azt, hogy ő is ugyanannyira fel van háborodva, mint azok, akik az utcákra vonultak, de azt üzenete nekik, hogy biztató jeleket lát abban, hogy

Obama (és az utána beszélő igazságügy-minisztere, Eric Holder) saját kormányzatának ajánlásait ajánlotta egy lehetséges átfogó rendőrségi reform pillérének, de felhívta rá a figyelmet, hogy a változást csak helyben lehet végrehajtani, és ezért minden polgármestert felszólított arra, hogy vizsgálja felül a rendőrség erőszakos fellépését szabályzó irányelveket.

Az elnök megemlítette, hogy az interneten eljutott hozzá az a vita, hogy a jelenlegi helyzetben a tiltakozásokban való részvétel vagy a novemberi választásokon (melyeken az elnökön kívül a kongresszusi helyek többségéről is szavaznak) való részvétel az etikusabb, felelősebb döntés. Obama szerint ez nem vagy-vagy kérdés, hanem egy is-is választás.

 Obama azzal zárta beszédét, hogy

Ezt az országot egy tiltakozó mozgalom hozta létre. Úgy hívják, hogy Amerikai Függetlenségi Háború. Ebben az országban minden egyes előremutató lépésért, a szabadságjogok megvalósításáért, legmélyebb erkölcsi elveink kifejezéséért kényelmetlen helyzetbe kellett hoznunk a fennálló rendet.

Rovatok