Index Vakbarát Hírportál

Putyin miatt nem akar Merkel Trumppal találkozni

2020. június 4., csütörtök 11:01

A hivatalos verzió szerint a járványhelyzet miatt nem fogadta el Angela Merkel német kancellár Donald Trump meghívását a világ ipari nagyhatalmait tömörítő G7-ek júniusi amerikai csúcstalálkozójára.

A New York Timesnak azonban arról beszélt egy anonimitást kérő kormányzati tisztviselő, hogy valójában más okok vannak Merkel döntése mögött. Az ő elmondása szerint Merkel úgy gondolja,

Az amerikai elnök eredetileg a floridai Mar-a-Lago nevű golfklubjában akarta megtartani a G7-ek találkozóját. Az őt érő bírálatok hatására azonban úgy döntött, hogy a tanácskozásnak inkább a Camp David-i hétvégi rezidencia adjon otthont.

Merkel volt az első, aki nemet mondott a meghívásra, a többi vezető egyelőre nem adott egyértelmű választ. Emmanuel Macron francia elnök szóvivője például jelezte, hogy Macron hajlandó elmenni Camp Davidbe, „ha az egészségügyi helyzet megengedi”. Hasonlóan reagált Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerint bármilyen személyes találkozónak a biztonságot kell előtérbe helyeznie.

Rovatok