Index Vakbarát Hírportál

Izrael légicsapást mért szíriai célpontokra, megfigyelők szerint halálos áldozatok is vannak

2020. június 4., csütörtök 23:55

 Izraeli harci repülőgépek Libanon felől közelítve csapást mértek katonai célpontokra az északnyugat-szíriai Hama tartományban, írja a SANA állami hírügynökség nyomán az MTI.

A SANA tájékoztatása szerint csak anyagi károk keletkeztek, ugyanakkor az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) legkevesebb kilenc halálos áldozatról számolt be.

A 2011-ben kirobbant szíriai polgárháború eseményeit kiterjedt aktivistahálózattal nyomon követő, brit székhelyű szervezet szerint a halottak között négy szíriai állampolgár van. Egyelőre nem tudni, hogy a halottak a szíriai hadsereg tagjai voltak, vagy az Irán támogatását élvező milíciáknak dolgoztak-e. A másik öt halott állampolgársága nem ismert.

Az OSDH szerint félő, hogy a halottak száma emelkedhet a sok kritikus állapotban lévő sebesültre tekintettel. A szervezet közölte, hogy a légicsapások megsemmisítették az az-Zavíjában található hadianyag raktárakat Miszjaf városának határában.

Egy korábbi közlés szerint a szíriai légvédelem elhárított egy rakétatámadást, amely Miszjaf város határának térségét célozta.

Izrael az utóbbi két hónapban fokozta légitámadásait a damaszkuszi rezsimet támogató iráni erők létesítményei ellen.

Izrael szokás szerint nem kommentálta a légicsapásokról szóló értesüléseket. A Reuters hírügynökség hírszerzői forrásra hivatkozva úgy tudja, hogy Izrael igyekszik fokozni támadásait a térségben, míg a nemzetközi közösség figyelmét a koronavírus-járvány elleni küzdelem köti le. Május elején legalább tizennégy iráni katona, illetve velük szövetséges milicista vesztette életét az szakkelet-szíriai Deir-ez-Zór területén egy izraeli légicsapásban.

Iránnal szövetséges milíciák már régóta tevékenykednek Miszjaf térségében, ahol több támaszpontjuk is van. Izrael már korábban elismerte, hogy több támadást is végrehajtott Szíriában a polgárháború 2011-es kitörése óta, mert stratégiai fenyegetést lát Irán egyre erősödő befolyásában.

(MTI)

Rovatok