Index Vakbarát Hírportál

Már tízezernél is több embert tartóztattak le az amerikai tüntetésekben

2020. június 4., csütörtök 11:53

Egy nappal azután, hogy George Floyd meghalt egy rendőri intézkedés során, tüntetés kezdődött Minneapolisban, majd szerte az Egyesült Államokban. A tüntetések számos esetben nem őrizték meg békés jellegüket: gyakran gyújtogatások, fosztogatások, zavargások törtek ki. Ezek miatt az Egyesült Államokban több mint tízezer embert tartóztattak már le május 26. óta, és ez a szám naponta több százzal emelkedik. 

A letartóztatások negyede Los Angelesben történt, ezt követte New York, Dallas, majd Philadelphia. A rendőrök számos esetben az oszlatás megtagadásáért tartóztattak le résztvevőket, több száz főt pedig betörés és fosztogatás miatt vettek őrizetbe – írja az Associated Press.

Los Angelesben egy online gyűjtésen már kétmillió dollárt (kb. 616,8 millió forintot) szedtek össze arra a tiltakozók, hogy segítséget nyújtsanak több mint 3000 letartóztatottnak. Kath Rogers, a National Lawyers Guild ügyvédszövetség Los Angeles-i irodájának vezetője az Associated Pressnek azt mondta: meglepte a letartóztatások nagy száma. Rogers hozzátette: sokan csak azért kerültek börtönbe, mert rosszkor voltak rossz helyen – így például az a nő, aki épp az esti sétáját töltötte a tüntetés idején, vagy az a férfi, aki épp a fosztogatókat fotózta a telefonjával.

Rovatok