Index Vakbarát Hírportál

Nem volt maszkja, belehalt a rendőri intézkedésbe a mexikói férfi

2020. június 5., péntek 09:45

Felkorbácsolta az indulatokat Mexikóban annak a férfinak az esete, akit azért tuszkoltak rendőrautóba, mert nem volt nála maszk, majd nem sokkal később egy kórházban belehalt sérüléseibe - írta a 444.hu. Giovanni Lopez előállításáról felvétel készült, amelyen nem látszik, hogy ellenállt volna a rendőrségnek - amire viszont a rendőrök hivatkoznak. Lopezt lövés is érte, de halálát egy fejét ért erős ütés okozta - a rendőrök szerint a férfi az autóban is ellenállt.

COPS MURDERED GIOVANNI

Giovanni López, 30yo day laborer arrested for not wearing a mask, criminalised by cops and brutally beaten to death bc he belongs to the Mexican racialized underclass.

ACAB EVERYWHERE

https://t.co/ifIhGkqFhm#JusticiaParaGiovanni#JusticeForGiovanni pic.twitter.com/Qv617s5gWB

— Sergio Beltrán-García (@ssbeltran) June 4, 2020

A rendőri túllkapások miatti tüntetések egyikén egy rendőrt is éghető anyaggal locsoltak le, majd felgyújtották.

La escalada de violencia continúa en las calles de Guadalajara. Aquí el momento en que se prende fuego a uno de los policías; las detenciones se están dando de manera intensa.

Cobertura: @Mariomarlo pic.twitter.com/tFbd0eGWrl

— ZonaDocs (@ZonaDocs) June 5, 2020

Mexikó egyes részein szigorú maszkviselési szabályokat írnak elő, ám sokak szerint ez csak újabb lehetőség arra, hogy az erőszakos fellépéstől egyébként sem tartózkodó rendőrség újabb okot találjon a lakosság vegzálására és vesztegetési pénzek kicsikarására.

Rovatok