Index Vakbarát Hírportál

Trump reméli, hogy George Floyd örül a javuló foglalkoztatási adatnak

2020. június 5., péntek 19:40 | aznap frissítve

Donald Trump pénteken a Fehér Házban sajtótájékoztatón ünnepelte, hogy bő két hónap brutális visszaesés után némileg váratlanul nőni kezdett az USA -ban a foglalkoztatás szintje. Mivel a rasszizmus elleni demonstrációkkal kapcsolatos kijelentései miatt sokat bírálták, most erre is kitért, bár nem feltétlenül a legszerencsésebb módon.

„A törvény előtti egyenlőségnek azt kell jelentenie, hogy amikor bármelyik amerikainak rendvédelmi hatóságokkal van dolga, származásra, bőrszínre, nemre vagy vallásra tekintet nélkül egyforma bánásmódban részesül (...)” – mondta az elnök, majd jött az a rész, ami miatt megint azonnal a címlapok élére került.

Láttuk, mi történt a múlt héten. Ezt nem hagyhatjuk. Reméljük, George lát minket fentről és azt mondja, hogy az országgal épp egy nagyszerű dolog történik. Nagy nap ez neki, és mindenkinek. A jogegyenlőség szempontjából ez egy nagyszerű, nagyszerű nap.

A BBC szerint Joe Biden, a Demokrata Párt (várható) elnökjelöltje alávalóságnak (despicable) nevezte, hogy Trump George Floyd nevében szólalt meg. Mások viszont úgy vélik, Trump nem a gazdaság javuló adatai, hanem saját, a törvény előtti egyenlőségről szóló szavai kontextusában utalt Floydra.

Trump korábban a rendfenntartókat dicsérte, és a Nemzeti Gárda bevetésével fenyegetőzött az „erőszakos csőcselék” ellen. A CNN pedig videókommentárban tért ki arra, hogy Trump miként fogalmazott a rendőri erőszakkal kapcsolatban. 

A Fox News műsorvezetője, Brian Kilmeade kérdésére, hogy mit akar tenni az ellen, hogy az afroamerikaiak alig 36 százaléka bízik a rendőrökben, azt válaszolta, hogy az afroamerikaiak körében ő elég népszerű.

Amikor Kilmeade megint megkérdezte, hogy a rendőri erőszakot hogyan kezelné, azt válaszolta, hogy amikor a NASA a múlt héten a SpaceX rakétájával ismét embereket küldött az űrbe, a beszéde legalább 25 százalékát George Floyd ügyének szentelte.

Amikor pedig arról kérdezték, hogy mit szól demokrata vetélytársa, Joe Biden philadelphiai beszédéhez, melyben a nemzet sebeinek begyógyításáról beszélt, azon gúnyolódott, hogy Biden először levette, aztán visszavette a maszkját.

Rovatok